Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Τουρκία και τη Συρία.

Την ώρα που οι διασώστες επιχειρούν ακόμη στα χαλάσματα, προκειμένου να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο που αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός, τις πρώτες ώρες μετά τη βιβλική καταστροφή.

Ακόμα είναι έξαλλοι με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Τι θα γίνει με τις εκλογές

Ήδη έχουν αρχίσει «ψίθυροι» σχετικά με τη μετάθεση των εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Άλλωστε, το Σύνταγμα της Τουρκίας προβλέπει τη μετάθεση των εκλογών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που καλύπτουν και αυτές των φυσικών καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εκλογών.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σ' εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως το κόμμα του Ερντογάν θα εξετάσει το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε.

Όοσν αφορά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αυτός που καλείται αυτήν τη στιγμή να αντιμετωπίσει αυτήν την τρομακτική καταστροφή και να κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η Τουρκία στα πόδια της.

Πάρα τις υποσχέσεις για ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε αυτές τις πόλεις όση βοήθεια και να έρθει.

Προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή για τον Τούρκο πρόεδρο είναι να μπορέσει να στηρίξει έναν τεράστιο αριθμό πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς, να εξασφαλίσει στέγαση και να τους παράσχει τροφή και οικονομική στήριξη.


Οργή μέσα στα συντρίμμια

Ενδεικτικό της οργής των Τούρκων πολιτών προς την κυβέρνηση είναι το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα ενός εξ αυτών, του Χακάν Τανριβερντί, προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

«Σκοπός μας είναι να ανοικοδομήσουμε την κατεστραμμένη υποδομή μέσα σ' έναν χρόνο, σε τριώροφα και τετραώροφα κτίρια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.