Με τη στέψη του βασιλιά του Ηνωµένου Βασιλείου, Καρόλου, να πλησιάζει και τις προετοιµασίες να είναι πυρετώδεις, φαίνεται πως ο ίδιος έδωσε εντολή η µουσική της τελετής να είναι ορθόδοξη, βυζαντινή και ο µαέστρος Έλληνας. Η ιστορική τελετή της 6ης Μαΐου θα έχει, λοιπόν, ελληνικό χρώµα.

Η στέψη θα γίνει οκτώ µήνες µετά τον θάνατο της µητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Στην επίσηµη τελετή στο αββαείο του Γουεστµίνστερ, στο Λονδίνο, θα βρεθεί ο Αλέξανδρος Λίγκας, µαέστρος της χορωδίας που θα ψάλει στη στέψη του Βρετανού µονάρχη. Ο Κάρολος επιθυµεί να ακουστεί στη διάρκεια της τελετής ελληνορθόδοξη βυζαντινή µουσική, ως φόρος τιµής στον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που γεννήθηκε στην Κέρκυρα τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.

«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις µε την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιµήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννηµένος στην Κέρκυρα. Να τιµήσει τον πατέρα του µε ελληνική ψαλµωδία», είπε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής Ορθόδοξης Μουσικής και
ιδρυτής της χορωδίας Cappella Romana.
karolos2

Οικογενειακοί λόγοι


Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο νέος βασιλιάς του Ηνωµένου Βασιλείου έχει ιδιαίτερη σχέση µε την Ελλάδα είναι οικογενειακοί. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος, και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν µέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππους του ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Η τελευταία επίσηµη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα, µαζί µε τη σύζυγό του, Καµίλα, ήταν τον Μάρτιο του 2021, έπειτα από κάλεσµα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον εορτασµό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο µνηµείο του Αγνώστου Στρατιώτη και παρακολούθησε την παρέλαση για την 25η Μαρτίου, ενώ του απονεµήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών από τον δήµαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Ο πρίγκιπας και η σύζυγός του επισκέφθηκαν τότε και την Εθνική Πινακοθήκη.

Αλληλεγγύη


Σηµειώνεται ότι στις φωτιές του Αυγούστου του 2021 ο Κάρολος, µε επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη χώρα µας, δηλώνοντας βαθιά
συγκλονισµένος. Μεταξύ άλλων, επισήµανε ότι συνδέεται βαθιά µε την Ελλάδα και ότι του είναι «οδυνηρό να σκέφτοµαι τον πόνο που εσείς και η όµορφη χώρα σας πρέπει να υποµείνετε. Οι σκέψεις και οι προσευχές µας είναι µαζί σας και µε όλους τους Έλληνες αυτές τις δύσκολες και ανησυχητικές στιγµές». Ο βασιλιάς υπογράµµισε ακόµα την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων µας για να αντιµετωπίσουµε το φαινόµενο της υπερθέρµανσης του πλανήτη και της κλιµατικής αλλαγής, προτού πληγούµε από ακόµα µεγαλύτερες καταστροφές.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, όταν ο Κάρολος διαµένει στο Άγιον Ορος, περνάει τις ώρες του σε ένα κελί 30 τ.µ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, µια Καινή ∆ιαθήκη και µια απλωταριά. Η µόνη πολυτέλεια είναι
ότι διαθέτει το δικό του µπάνιο. Το πρόγραµµά του, φυσικά, είναι το ίδιο µε αυτό των µοναχών. Ξύπνηµα τα χαράµατα, Θεία Λειτουργία, θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις µε µοναχούς. Όπως είχε γράψει το ekklisiaonline.gr στο παρελθόν, µάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο Κάρολος στο Άγιον Ορος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας αρκετά έργα για τους µοναχούς. ∆εν είναι διόλου τυχαίο ότι είχε διαθέσει 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής µονής, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 2003. Με δική του χρηµατοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών και ο Ναός του Αγίου Ευδόκιµου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου.

Τα εγκαίνιά του τα έκανε, µάλιστα, ο ίδιος. Στενή είναι και η σχέση του µε τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά στάθηκε η αφορµή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Ορους» στο Λονδίνο.