Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, πραγματοποιεί στην Κένυα, ο βασιλιάς Κάρολος συνοδευόμενος από την βασίλισσα Καμίλα.

 Το βασιλικό ζεύγος βρέθηκε στο Ναϊρόμπι και επισκέφθηκε ένα μνημείο που γιορτάζει την ανεξαρτησία του αφρικανικού έθνους από τη Βρετανία το 1963, όπου και απέτισε φόρο τιμής.

Ο Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στους κήπους Uhuru στα περίχωρα του Ναϊρόμπι σε ένα ταξίδι όπου κυριαρχούσε το αποικιακό παρελθόν της Κένυας.

 

 

Ο βασιλιάς της Αγγλίας υπέβαλε τα σέβη του στους πεσόντες ήρωες της χώρας, στρατιωτικούς και πολίτες. Στο σημείο, που καίει μια αιώνια φλόγα, ο Κάρολος εναπόθεσε ένα στεφάνι από λευκά και λιλά τριαντάφυλλα που τοποθέτησαν δύο Κενυάτες αξιωματικοί. Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο άφησε το δικό του στεφάνι.

 

 


Ο Κάρολος, ο οποίος είχε στο πλευρό του τη βασίλισσα Καμίλα, στη συνέχεια περπάτησε προς το δέντρο του Μουγκόμο. Η συκιά αυτή σηματοδοτεί το σημείο όπου, τη νύχτα της 12ης Δεκεμβρίου 1963, η Κένυα γιόρτασε την ανεξαρτησία της κατεβάζοντας τη σημαία της Ένωσης και υψώνοντας τη σημαία της Κένυας. Θεωρείται η γενέτειρα της σύγχρονης Κένυας.

 

 


Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος βρέθηκε στο Μουσείο Mashujaa του Ναϊρόμπι και στη Βιβλιοθήκη Eastlands για να συναντήσει παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ομάδων που συμμετείχαν στο «The Prince's Trust International Enterprise Challenge». Στη συνέχεια, ο Κάρολος επισκέφθηκε ένα αγρόκτημα στους χώρους του νοσοκομείου Mama Lucy Kibaki.

 

 

Η σημερινή ημέρα θα ολοκληρωθεί με μια κρατική δεξίωση προς τιμήν του βασιλιά και της βασίλισσας, όπου ο Κάρολος θα δώσει μια ομιλία σε καλεσμένους, μεταξύ των οποίων θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες της Κένυας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένεται να αναγνωρίσει τις «πιο οδυνηρές» πτυχές της αποικιακής σχέσης της Βρετανίας με την Κένυα, συμπεριλαμβανομένων των φρικαλεοτήτων και της εκτέλεσης 1.000 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου.

 

Ωστόσο, ο Κάρολος δεν αναμένεται να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών που θέλουν η Βρετανία να πληρώσει περαιτέρω αποζημιώσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Αυτό οφείλεται στο ότι επισκέπτεται τη χώρα κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία, ενώ έχει ήδη καταβάλει σχεδόν 20 εκατ. λίρες ως αποζημίωση, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη.

 

 


Η ''made in Greece" γραβάτα του Καρόλου

Ο Κάρολος επέλεξε ένα ριγέ μπλε κοστούμι και μπλε γραβάτα με άρωμα Ελλάδας για την ιδιαίτερη περίσταση. Συγκεκριμένα, επέλεξε μια γραβάτα με γαλάζιο και λευκό μοτίβο του ελληνικού brand Thalassa Collection, που εδρεύει στο Κολωνάκι.

Ο Βρετανός μονάρχης επιλέγει συχνά να φορέσει την συγκεκριμένη γραβάτα, που φαίνεται να είναι μία από τις αγαπημένες του. Μάλιστα, την επέλεξε στο επίσημο πορτρέτο του μετά την στέψη του αλλά και στο φαντασμαγορικό πάρτι που ακολούθησε την ενθρόνισή του τον Μάιο.

Ο Κάρολος φόρεσε ένα ασορτί μαντήλι αλλά και μια παπαρούνα στο πέτο του, σύμβολο μνήμης για τους πεσόντες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που τιμώνται τον Νοέμβριο στη Βρετανία.

 Η Καμίλα, με τη σειρά της, επέλεξε ένα κρεμ φόρεμα ενώ στο πέτο της είχε μια διαμαντένια καρφίτσα με σχήμα όστρακου που ανήκε στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

View this post on Instagram

A post shared by Tatler (@tatlermagazine)