Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
peskov_russia
Διεθνή

Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρρευση των συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο εκεχειρίας

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS , επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε ότι η θέση του Κιέβου σημαίνει ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την στρατιωτική ισχύ.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι «πρέπει να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι πιθανό μόνο με στρατιωτικά μέσα εξαιτίας της παρούσας θέσης του καθεστώτος του Κιέβου».

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να «απελευθερώσει» τους ρωσόφωνους στο ανατολικό Ντονμπάς από το νεοναζιστικό, όπως το χαρακτηρίζει, καθεστώς του Κιέβου.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι αυτή είναι μια αβάσιμη πρόφαση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να δικαιολογήσει τον πόλεμο και τις προσπάθειές της να καταλάβει εδάφη της Ουκρανίας.

Κατηγορίες προς το Κίεβο

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρρευση των συνομιλιών σχετικά με το ενδεχόμενο εκεχειρίας, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκιαπό την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας αφού τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προηγουμένως αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.

Εξάλλου, ερωτηθείς ο Πεσκόφ σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να επιδιώκει σύντομα την έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος Ρώσων που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία, απάντησε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του. «Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το δικαστήριο, δεν αναγνωρίζουμε την δικαιοδοσία του», είπε ο Πεσκόφ.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ αναμένεται να ζητήσει την έγκριση δικαστή για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος πολλών Ρώσων σχετικά με την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία και τη μεταφορά τους στη Ρωσία καθώς και για τη στοχοθέτηση πολιτικών υποδομών, όπως δήλωσε την Δευτέρα, στο Reuters μια πηγή που γνωρίζει το ζήτημα.