Η βόμβα που όλοι περίμεναν "έσκασε" από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για πρώτη φορά από την ημέρα που ξεκίνησε η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλά ανοιχτά για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κράτους! 

H δημιουργία ενός κράτους πρέπει να εξεταστεί στις συζητήσεις που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο καθεστώς για τις περιοχές όπου συγκρούονται οι ουκρανικές δυνάμεις με τους φιλορώσους αντάρτες.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως ουσιαστικές συζητήσεις (…) που θα αφορούν θέματα που σχετίζονται την πολιτική οργάνωση της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός κράτους για την νοτιοανατολική Ουκρανία προκειμένου να προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν εκεί» είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής και σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Έως σήμερα, η Ρωσία είχε ζητήσει μόνο οι περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, να έχουν επιπλέον αυτονομία στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού, λιγότερο συγκεντρωτικού συστήματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Τv Channel 1, που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της απειλής επιβολής πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εκ μέρους των χωρών της Δύσης, οι οποίες κατηγορούν τη Μόσχα για μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους εκτίμησε ότι οι χώρες της Δύσης φέρουν την ευθύνη της ουκρανικής κρίσης καθώς είχαν υποστηρίξει το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο «πραξικόπημα» εναντίον του φιλορώσου προέδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να σκέφτονται εάν μία σύρραξη θα ακολουθούσε.

«Έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ρωσία δε μπορεί να κάνει στην άκρη όταν πυροβολούν ανθρώπους σχεδόν εξ επαφής» τόνισε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι δε μιλάει «για το ρωσικό Κράτος, αλλά για ρώσους πολίτες».

Σε ερώτηση που του τέθηκε εάν είναι δυνατόν να προβλέψει το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti: «Όχι. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πολιτική θέληση των ουκρανικών αρχών» που βρίσκονται τώρα στην εξουσία.