Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο «στόχαστρο» του εθνικιστή… influencer Τζιχάτ Γιαϊτζί, ναυάρχου εν αποστρατεία και «θεωρητικού» της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο λόγος ήταν η επίσημη επίσκεψη του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιθουανία, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από την πρωθυπουργό, Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Ειδικότερα, ο Γιαϊτζί επιτέθηκε κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποκαλώντας τον ειρωνικά «ιερέα», με μια προκλητική ανάρτηση στη σελίδα του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, όπου ο ίδιος είναι επικεφαλής.

«Κανείς δεν είπε σε αυτόν τον ιερέα να σταματήσει να μας εξαπατάει και να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επισκέφθηκε τώρα τη Λιθουανία και έγινε αποδεκτός ως Οικουμενικός Πατριάρχης, αποκαλώντας την Ισταμπούλ Κωνσταντινούπολη. Γιατί κανείς δεν έχει αντιδράσει σε αυτό, εκτός από εμάς», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτίθεται κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, με απαξιωτικούς πολλές φορές χαρακτηρισμούς, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που θα περιορίσουν τον ρόλο του.

Τέλος, σημειώνεται πως κατά την επίσκεψή του στη Λιθουανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε την ίδρυσης Εξαρχίας στη χώρα, μετά το αίτημα των εκπροσώπων των εθνικών κοινοτήτων και των ορθόδοξων ιερέων να προσχωρήσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.