Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει την προμήθεια F-16 στην Τουρκία.

Ωστόσο, από τη μεριά του, έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως το ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει ότι αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βόρεια Συρία.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διασφαλίσει ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την προώθηση διαφορών εντός του ΝΑΤΟ.


Νέα παρέμβαση Μενέντεζ για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας ενώπιον του Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας είναι προκλητικές και ότι δεν αξίζει να αποκτήσει τα F-16.

Ο Μενέντεζ είπε χαρακτηριστικά για την πώληση των F-16 στην Τουρκία: «Πώς αποκαλείται μια χώρα (Τουρκία) που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας, χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Μια χώρα που κάνει ασκήσεις, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μιας άλλης χώρας, που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ; Που επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. για να ερευνήσει στην υφαλοκρηπίδα της;».

Στη συνέχεια, ο Μενέντεζ επισήμανε: «Η Τουρκία που δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία. Που σταμάτησε την κρίσιμη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Που συνεχίζει να καταλαμβάνει μια χώρα της Ε.Ε. με 40.000 στρατεύματα και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ και επιδιώκει να ανοίξει μια περιοχή που έχει παγώσει από τα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία αρνείται τη θρησκευτική ελευθερία στον θρησκευτικό ηγέτη εκατομμυρίων πολιτών της ελληνικής ορθόδοξης πίστης. Η Τουρκία έχει μετατρέψει μια εκκλησία σε τζαμί, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της UNESCO».


Μπλίνκεν: «Η Τουρκία είναι προκλητικός σύμμαχος»

Μετά την παρέμβαση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι θα έλεγα την Τουρκία προκλητικό σύμμαχο».

Ο Μενέντεζ απάντησε στον συλλογισμό του Μπλίνκεν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω, ότι μία τέτοια χώρα σαν την Τουρκία, ότι αξίζει την πώληση των F-16 μας».


Συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου για τα F-16

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά τις συναντήσεις τετ α τετ, οι δύο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν θα ήταν δυνατόν η Τουρκία να αγοράσει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό όρους και δήλωσε: «Τα χέρια μας δεν πρέπει να είναι δεμένα».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν κατά την παρουσία του στη χώρα τόνισε πως «στηρίζουμε την πώληση F-16, αλλά δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό», με τον Τσαβούσογλου να απαντά: «Δεν ευνοούμε την πώληση υπό όρους, δεν θα ήταν σωστό».