Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet και αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας αρχικά για τα F-16 και την άρνηση των ΗΠΑ για συμφωνία τόνισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για τα F-16 είναι να παρακαμφθεί το Κογκρέσο», πράγμα που πάντως μοιάζει αδύνατο να γίνει.

«Προβλήματα πολλών ετών με την Ελλάδα»

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως «Πετύχαμε ένα θετικό κλίμα με την Ελλάδα. Για να είναι μόνιμη η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφεύγονται βήματα που αυξάνουν την ένταση. Υπάρχουν προβλήματα πολλών ετών που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμβιβάσουμε ή να επιλύσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα ειλικρινές περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει τώρα να είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα.

»Τα προβλήματα εντοπίστηκαν. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το δεύτερο θέμα βέβαια είναι το Κυπριακό. Είναι πάντα αιτία έντασης τόσο η έλλειψη της δίκαιης κατανομής του πλούτου των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, η έλλειψη της δίκαιης κατανομής των εσόδων αυτού του πλούτου, όσο και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκεί κατά καιρούς αλλά και η παραχώρηση αδειών ερευνών όπως και η αποτυχία εύρεσης μόνιμης λύσης στην Κύπρο.