Στις 6 Μαΐου θα γίνει η στέψη του βασιλιά Καρόλου, παίρνοντας και επίσημα τον τίτλο του βασιλιά της Αγγλίας. Η τελετή ενθρόνισης αναμένεται να είναι το πιο δημοφιλές γεγονός διεθνώς. Μετά την ημέρα της στέψης θα ακολουθήσουν τιμητικές εκδηλώσεις που θα κρατήσουν για τρεις ημέρες προκειμένου να εορταστεί το γεγονός.

Σημειώνεται πως πριν από λίγο το παλάτι του Μπάκιγχαμ έκανε γνωστό πως στην τελετή στέψης θα παρευρεθεί τελικά ο πρίγκιπας Χάρι, χωρίς όμως τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του πρίγκιπα Χάρι με την οικογένειά του, μετά την κυκλοφορία του best-seller και αμφιλεγόμενου βιβλίου του «Spare» που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα βασιλικά ανάκτορα και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή, οι καλεσμένοι θα περιοριστούν στους 2.000 για να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί υγείας και ασφάλειας. Είναι το 1/4 του πλήθους που έδωσε το παρών στην αντίστοιχη τελετή της μητέρας του.

Δείτε πλάνα από το εσωτερικό του ναού:



Η «σύντομη» και «σύγχρονη» τελετή Στέψης

Είναι άξιο επισήμανσης πως είναι η πρώτη φορά που θα δούμε μια διαφορετική τελετή. Είναι γνωστό πως από νεαρή ηλικία ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας είχε δηλώσει τις απόψεις του περί πίστης και ανεξιθρησκίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κάτοχος του στέμματος της Αγγλίας λαμβάνει τιμητικά και τον τίτλο του αρχηγού της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο ίδιος πρεσβεύει πως σημασία έχει να πιστεύεις σε κάτι ανώτερο και ότι θεωρεί τον εαυτό του υπερασπιστή της πίστης γενικότερα και όχι κάποιου συγκεκριμένου θρησκεύματος.

Για το λόγο αυτό ζήτησε μια πιο σύντομη και απλή θρησκευτική τελετή που ναι μεν σέβεται το τελετουργικό και την ιερότητα του Αββαείου του Ουέστμινστερ αλλά την έχει προσαρμόσει στα δικά του γούστα, αφού επέλεξε προσωπικά τα 12 κομμάτια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια της τελετής.

Επέλεξε να διατηρήσει μέρη των τελετών που παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως το χρίσμα με αφιερωμένο λάδι, η παράδοση της σφαίρας και η ίδια η ενθρόνιση.

Το στέμμα

«Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που πρόκειται να φορέσει, κατασκευάστηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο, Ρόμπερτ Βίνερ, το 1661», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Αν και δεν είναι ακριβές αντίγραφο του μεσαιωνικού σχεδίου, ακολουθεί το πρωτότυπο έχοντας τέσσερις σταυρούς-pattée και τέσσερις fleurs-de-lis, και δύο καμάρες. Αποτελείται από ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο με ρουμπίνια, αμέθυστους, ζαφείρια, γρανάτη, τοπάζια και τουρμαλίνες.

Το στέμμα ζυγίζει σχεδόν 5 κιλά και έχει ένα συμπαγές χρυσό πλαίσιο και 444 πέτρες.

Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα ή Στέμμα του Κράτους, είναι το στέμμα που ανταλλάσσει ο μονάρχης με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της Υπηρεσίας Στέψης. Το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα χρησιμοποιείται επίσης σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το Κρατικό Άνοιγμα του Κοινοβουλίου, με την αείμνηστη βασίλισσα να αστειεύεται ότι ήταν το «καπέλο του κόμματος» της.

Ο Κάρολος θα στεφθεί Βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα αποχωρήσει από το Αββαείο φορώντας το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα.

Τα κοσμήματα

Η ανεκτίμητη σειρά από εμβλήματα στέψης από τα κοσμήματα του στέμματος που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λειτουργίας στο Αββαείο έχει επίσης επιβεβαιωθεί.

Θα περιλαμβάνει τη Σφαίρα του Κυρίαρχου, τα Χρυσά Σπιρούνια, βραχιόλια γνωστά ως Armills, δύο ρόπαλα, πέντε συμβολικά ξίφη, το Δαχτυλίδι του Κυρίαρχου, το Σκήπτρο του Μονάρχη με Σταυρό και το Σκήπτρο του Μονάρχη με το Περιστέρι.

Με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας θα στεφθεί η Καμίλα το οποίο έχει τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει μερικά από τα κοσμήματα της αείμνηστης βασίλισσας, όπως τα διαμάντια Cullinan III, IV και V που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής της συλλογής κοσμημάτων για πολλά χρόνια.

Οι άμαξες

Το βασιλικό ζευγάρι θα μεταφέρει η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Θα επιστρέψουν με τη 260χρονη άμαξα του Γκολντ Στέιτ, που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Έχει μήκος 7 μέτρα, ύψος 3,6 μέτρα και ζυγίζει 4 τόνους, εξού και κινείται με πολύ αργό ρυθμό.