«Ακόμα και οι αντιμοναρχικοί είδαν, έστω στα κλεφτά, τη μεγαλειώδη Στέψη του Καρόλου», γράφουν βρετανικές εφημερίδες, ενώ το διεθνές ενδιαφέρον έσπασε κάθε ρεκόρ: 300.000.000 τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την ιστορική τελετή.

Οι τυχεροί που ήταν παρόντες στο Αβαείο του Ουέστμινστερ ανήλθαν σε 2.200 - δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (ανάμεσά τους η Κατερίνα Σακελλαροπούλου), εστεμμένοι από άλλες χώρες, πολιτικοί, θρησκευτικοί αξιωματούχοι, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η τελετή ήταν λαμπρή και τα είχε όλα. Ενώ τηρήθηκαν οι ιστορικές παραδόσεις, που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, υπήρξαν και καινοτομίες, όπως τα γκόσπελ που ακούστηκαν και οι γυναίκες κληρικοί που παρέστησαν για πρώτη φορά, καθώς ο νέος μονάρχης θέλησε να δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο περνά μαζί του σε μια νέα εποχή. Φυσικά, το ενδιαφέρον των ταμπλόιντ εστιάστηκε στον πρίγκιπα Χάρι, που έμεινε για μόλις 28 ώρες και 42 λεπτά στη Βρετανία και επέστρεψε αμέσως μετά τη στέψη στην Καλιφόρνια, όπου τον περίμενε η Μέγκαν Μαρκλ για να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλια του γιου τους, Αρτσι.

Αυτή ήταν η πρόφαση, αφού όλα δείχνουν ότι ο κοκκινομάλλης «αντάρτης των ανακτόρων» έχει κόψει τις γέφυρες με την οικογένειά του. Ο Χάρι έδειχνε αρκετά αμήχανος κατά την είσοδό του στο Αβαείο και κάθισε στην τρίτη σειρά σαν «κομπάρσος», ενώ ο αδελφός του και διάδοχος, πρίγκιπας Γουίλιαμ, έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελετή. «Ήταν εντυπωσιακό και ολίγον λυπηρό να δούμε ξανά πόσο έχουν απομακρυνθεί οι γιοι του Καρόλου», έγραψαν οι «New York Times», ενώ δεν είναι σαφές εάν οι δυο τους συναντήθηκαν, προτού φύγει ο Χάρι «σαν κυνηγημένος» από τη Βρετανία.

«Δεν είσαι βασίλισσα»

Η βασίλισσα Καμίλα φέρεται να ήρθε αντιμέτωπη με την πριγκίπισσα Άννα για τον νέο της τίτλο σε ένα τεταμένο δείπνο, πριν από τη στέψη. Λέγεται ότι η αδελφή του Καρόλου είπε στην κουνιάδα της ότι ο τίτλος της είναι «Queen Consort» (βασιλική σύζυγος) και όχι «Queen» (βασίλισσα). Σύμφωνα με την «Daily Mail», το ζήτημα του τίτλου της Καμίλα είναι «ιδιαίτερα φορτισμένο» και «πολλοί άνθρωποι» είναι «δυσαρεστημένοι» για τον λόγο ότι θα αναφέρεται πλέον ως βασίλισσα.

Το μοναδικό μέλος της βασιλικής οικογένειας που αποδοκιμάστηκε από το πλήθος ήταν ο πρίγκιπας Άντριου, λόγω της ανάμειξής του στο σεξουαλικό σκάνδαλο με τον παιδεραστή Επστάιν. Αντιθέτως, την παράσταση «έκλεψε» με τις γκριμάτσες και τα... χασμουρητά του ο χαριτωμένος πρίγκιπας Λούι, ο πεντάχρονος γιος των Γουίλιαμ και Κέιτ.

Πατέρες και γιοι

Μία από τις στιγμές που προκάλεσε εντύπωση ήταν όταν ο διάδοχός του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ, ορκίστηκε αιώνια πίστη στον νέο βασιλιά και στη συνέχεια τον φίλησε στο μάγουλο, ενώ σχολιάστηκε και το γεγονός ότι στο garden party που διοργανώθηκε πριν από τη μεγάλη δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Κάρολος εμφανίστηκε να φορά γραβάτα με τα ελληνικά χρώματα, θέλοντας πιθανότατα να αποτίσει φόρο τιμής στον Έλληνα πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ με τη μεγάλη συναυλία στο κάστρο Ουίνδσορ παρουσία του Καρόλου.

Συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής, όπως οι Κέιτι Πέρι, Λάιονελ Ρίτσι, Νικ Κέιβ και ο διάσημος Ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 8/5