Στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες.

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες, ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Από το εσωτερικό της εκκλησίας, η κ. Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.


«Συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί»

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απ’ έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω, γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», περιέγραψε η κ. Καλημέρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης, έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν χθες, όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ένωσης Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.