____________________4_
Διεθνή

Νέο... φιάσκο για τη SpaceX του Μασκ: Το Starship εξερράγη λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του (Βίντεο)

Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα

Στις 16:30 σήμερα Πέμπτη ο μεγαλύτερος πύραυλος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Starship της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ, ύστερα από πολλές αναβολές εκτοξεύτηκε.  Ήταν πράγματι μια εντυπωσιακή εικόνα, να βλέπεις τον τεράστιο πύραυλο να κατευθύνεται προς τον ουρανό και τους 33 κινητήρες του να βγάζουν πυκνούς καπνούς καθώς ωθούσαν αργά προς τα πάνω το Starship. Ωστόσο, περίπου τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση, τμήμα του πυραύλου εξερράγη.

Η προηγούμενη απόπειρα εκτόξευσης του Starship έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα (18/4), ωστόσο αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός τεχνικού προβλήματος. Η εταιρεία και ο Έλον Μασκ δήλωσαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου προσπάθεια εκτόξευσης εντός 48 ώρων, η οποία τελικά έγινε σήμερα στην Μπόκα Τσίκα στο Τέξας.

«Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό», έγραψε η SpaceX στο Twitter.

«Με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία προέρχεται από αυτά που μαθαίνουμε και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship, καθώς η SpaceX προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή σε πολλούς πλανήτες», πρόσθεσε η εταιρεία.

Το σχέδιο της εκτόξευσης του Starship

Ο πύραυλος έχει ύψος σχεδόν 120 μέτρα και έχει σχεδιαστεί για να έχει σχεδόν διπλάσια ώθηση από οποιονδήποτε πύραυλο που έχει φτιαχτεί ποτέ.
Στόχος είναι να σταλεί το ανώτερο μέρος του οχήματος προς τα ανατολικά, για να ολοκληρώσει σχεδόν έναν κύκλο γύρω από τον πλανήτη.

Ο Έλον Μασκ ελπίζει να ανατρέψει εντελώς την επιχείρηση πυραύλων με το Starship. Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως και γρήγορα επαναχρησιμοποιήσιμος. Ο ιδιοκτήτης του twitter οραματίζεται να πετάει ανθρώπους και δορυφόρους σε τροχιά πολλές φορές την ημέρα, με τον ίδιο τρόπο που ένα αεροσκάφος μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό. Μάλιστα, πιστεύει ότι το όχημα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή διαπλανητικών ταξιδιών για τους απλούς ανθρώπους.

Το πάνω τμήμα του Starship έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε μικρά άλματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύεται ολόκληρος. Αυτός ο εκτοξευτήρας-μαμούθ, που ονομάζεται Super Heavy, εκτοξεύτηκε ενώ ήταν στερεωμένος στη βάση εκτόξευσης τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι κινητήρες σε εκείνη την περίπτωση είχαν μειωθεί στο 50% της ικανότητάς τους.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο πύραυλος του Έλον Μασκ

Υποθέτοντας ότι όλα θα εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Starship κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού, με τους 33 κινητήρες στο κάτω μέρος του προωθητικού κινητήρα που τροφοδοτείται με μεθάνιο να καίνε για δύο λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Σε αυτό το σημείο, τα δύο μισά του πυραύλου θα διαχωριστούν και το πάνω τμήμα, το σκάφος θα συνεχίσει με τους δικούς του κινητήρες για άλλα έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να περάσει πάνω από την Καραϊβική και να ταξιδεύσει στο διάστημα περισσότερο από 100 χιλιόμετρα, πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Η SpaceX θέλει ο εκτοξευτήρας Super Heavy να προσπαθήσει να πετάξει πίσω κοντά στις ακτές του Τέξας και να κατέβει κάθετα, για να αιωρηθεί ακριβώς πάνω από τα νερά του Κόλπου. Στη συνέχεια θα του επιτραπεί να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Το σκάφος στοχεύει να επανέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα ύστερα από σχεδόν μια πλήρη περιστροφή της Γης, κατεβαίνοντας στον Ειρηνικό ακριβώς βόρεια των νησιών της Χαβάης. Του έχουν δοθεί προστατευτικά πλακάκια για να αντιμετωπίσει την τεράστια θέρμανση που θα υποστεί κατά την κάθοδο. Τέλος, η πτώση του Starship στον ωκεανό έχει προγραμματιστεί να γίνει 90 λεπτά μετά την απογείωση.