«Δεν ήθελα να τους βλέπω να υποφέρουν». Με αυτή τη φράση φέρεται να ομολόγησε το θάνατο 20 ασθενών με κοροναϊό ο νοσοκόμος Θίοντορ Β. στην ψυχιατρική κλινική που νοσηλευόταν. 

Οι δολοφονίες, οι οποίες ερευνώνται από τη γενική Εισαγγελία της Ολλανδίας φέρεται να έλαβαν χώρα το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2022 στο νοσοκομείο «Wilhelmina» στο Άσεν. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, 4 Μαΐου, η Εισαγγελία, ο φερόμενος ως μαζικός δολοφόνος, σε συνομιλίες που είχε με το νοσηλευτικό προσωπικό της ψυχιατρικής κλινικής που νοσηλευόταν, προχώρησε σε αποκαλύψεις για το θάνατο περίπου 20 ασθενών, που τους ανάγκασαν να σπάσουν το ιατρικό απόρρητο και να ενημερώσουν καταρχάς το νοσοκομείο του Άσεν.

Ο 30χρονος συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες στο σπίτι του στο Φεενχούιζεν και την Πέμπτη τέθηκε υπό κράτηση για ακόμα ένα μήνα. Η έρευνα για τους καταγγελλόμενους θανάτους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι Αρχές προσπαθούν πλέον μέσα από τα αρχεία του νοσοκομείου να διαπιστώσουν πόσοι θάνατοι ασθενών επήλθαν όταν είχε βάρδια ο εν λόγω άντρας.

Οι αναφορές που σόκαραν τους νοσηλευτές στο ψυχιατρείο


«Οι ειδικοί ψάχνουν επί του παρόντος να δουν εάν μπορούν να βρεθούν αποκλίσεις στα ιατρικά αρχεία που θα μπορούσαν να ταιριάζουν με τις δηλώσεις του υπόπτου», είπε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν όντως υπάρχουν νεκροί ασθενείς τους οποίους σκότωσε ο νοσοκόμος ή αν πρόκειται για αποκυήματα φαντασίας, ωστόσο, το δεύτερο σενάριο δυστυχώς απομακρύνεται...

«Ο ύποπτος φέρεται να εκτέλεσε ιατρικές διαδικασίες σε ασθενείς που, κατά την άποψή του, ήταν σε τελικό στάδιο και υπέφεραν, χωρίς οδηγίες από γιατρό. Οι δηλώσεις του λήφθηκαν τόσο σοβαρά υπόψη από τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης που αποφάσισαν, μετά από εκτεταμένη συλλογική συζήτηση και λήψη νομικών συμβουλών τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών, να παραβιάσουν την υποχρέωση εμπιστευτικότητας και να το αναφέρουν στη διοίκηση του νοσοκομείου του Άσεν» ανέφεραν οι άνθρωποι της ψυχιατρικής κλινικής.

«Συνδέεται με 24 θανάτους ασθενών»


Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ενημερωθεί για την έρευνα πριν από δύο εβδομάδες κι όπως είπε ο δικηγόρος ορισμένων εξ αυτών «έχουν τόσες πολλές ερωτήσεις αυτή τη στιγμή και η αβεβαιότητα για το πώς πέθανε το αγαπημένο τους πρόσωπο τους βασανίζει πάρα πολύ. Φυσικά και οι συγγενείς θέλουν να γίνει σωστή έρευνα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα έρθει η επιθυμητή διαύγεια».

Συγγενής ενός από τα θύματα είπε στα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ο 30χρονος φερόμενος serial killer συνδέεται με 24 θανάτους ασθενών.

Το νοσοκομείο «Wilhelmina» εξέδωσε μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο την 20ή Απριλίου, αναφέροντας ότι «η σύλληψη ενός υπαλλήλου μας» στις 17 Απριλίου «μας έχει συγκλονίσει. Ο νοσοκόμος συνελήφθη ως ύποπτος για συμμετοχή στο θάνατο ασθενών στο WZA (σημ. νοσοκομείο) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού».

Οι Αρχές της Ολλανδίας έχουν, πλέον, αναλάβει την έρευνα στο ποινικό σκέλος της.