Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες από την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου, οπότε τίποτα δεν θα είναι τυχαίο σχετικά με το ποιοι θα βρίσκονται εκεί. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ δίνει καθημερινά νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου. Για το ποιοι, όμως, θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ το απόγευμα του Σαββάτου τηρούν σιγή ιχθύος. Αυτό είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί τη «μεγάλη μέρα». 

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται εάν πρόκειται για έναν τρόπο διαχείρισης των ειδήσεων για την αποφυγή των πρωτοσέλιδων του τύπου «Ο πρίγκιπας Χάρι μένει εκτός του μπαλκονιού;». Ή μήπως κρατούνται ανοιχτές επιλογές για αλλαγές-έκπληξη της τελευταίας στιγμής. 

Αναμφίβολα, πάντως, το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ έχει γίνει μια σημαντική στιγμή για τη βασιλική οικογένεια όταν θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Σε αυτό αντάλλαξαν φιλί ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα αμέσως μετά τον γάμο τους, σε αυτό έκαναν το ίδιο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μετά τον δικό τους γάμο. Και σε αυτό βγήκε η βασίλισσα Ελισάβετ για να ευχαριστήσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την επιστροφή της πομπής από το Αβαείο του Γουεστμίνστερ και την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, οι κουρτίνες θα τραβηχτούν προς τα πίσω και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βγουν στο μπαλκόνι του παλατιού, κοιτάζοντας το πλήθος από κάτω. 

Ποιοι θα είναι σίγουρα στο μπαλκόνι

Εκτός από τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα, στο μπαλκόνι θα βρίσκονται στενοί συγγενείς, όπως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, ο δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου (δηλαδή ο πρίγκιπας Έντουαρντ και η σύζυγός του Σοφί), καθώς και η πριγκίπισσα Άννα (αδερφή του βασιλιά Καρόλου), όπως επίσης και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εργάζονται για το στέμμα, όπως ο δούκας και η δούκισσα του Γκλόστερ και ο δούκας του Κεντ.

Υπάρχει η προσδοκία πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να αναδειχθεί η βασική ομάδα των «εργαζόμενων βασιλικών» - τα μέλη της οικογένειας που εκτελούν επίσημα καθήκοντα για λογαριασμό του βασιλιά. Έτσι θα γινόταν μια διάκριση από τους «μη εργαζόμενους βασιλείς» - συγκεκριμένα τον πρίγκιπα Χάρι και τον πρίγκιπα Άντριου, οι οποίοι μόλις έναν χρόνο πριν ήταν και πάλι απόντες από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, στο πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Προς το παρόν, πάντως, λίγες μόλις ώρες από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει για το ποιοι θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού, αν και έχει επιβεβαιωθεί ότι ούτε ο πρίγκιπας Χάρι ούτε ο πρίγκιπας Άντριου θα έχουν επίσημο ρόλο στην τελετή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Ο πρίγκιπας Χάρι, μάλιστα, θα παραστεί στη στέψη και αναμένεται να φύγει αμέσως μετά για τις ΗΠΑ, προκειμένου να προλάβει να γιορτάσει τα 4α γενέθλια του γιου του Άρτσι. Αν βέβαια εμφανιζόταν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη πλατφόρμα από αυτό για να στείλει στο κοινό την εικόνα μιας οικογένειας που επανενώνεται.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο βασιλιάς Κάρολος

Το μπαλκόνι θα μπορούσε επίσης να είναι ένας τρόπος για να τονιστεί η σειρά διαδοχής, φέρνοντας κοντά τον βασιλιά, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον γιο του, πρίγκιπα Τζορτζ. 

Μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι διάφορες εμφανίσεις με διαφορετικές συνθέσεις, όπως οι οικογενειακές φωτογραφίες που τραβιούνται στους γάμους. Το 1953 για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν γίνει έξι ξεχωριστές εμφανίσεις στο μπαλκόνι, με ορισμένες από αυτές να περιλαμβάνουν περισσότερους από 30 συγγενείς και φίλους.

Κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου πως ο βασιλιάς Κάρολος έχει στείλει επανειλημμένως το μήνυμα πως θέλει μια αδυνατισμένη σύγχρονη μοναρχία με μια μικρότερη, πιο συνειδητή εικόνα κόστους.

Οι μονάρχες βγαίνουν στο μπαλκόνι του παλατιού από τη βασίλισσα Βικτόρια το 1852, χρησιμοποιώντας το ως βιτρίνα, όπου η βασιλική οικογένεια και το κοινό αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Αν και μόλις τη δεκαετία του 1930 η βασιλική οικογένεια άρχισε να χαιρετάει –ένα άλμα προς τον εκσυγχρονισμό–, από τη δεκαετία του 1980 το μπαλκόνι έγινε το μέρος όπου γιορτάζονταν οι βασιλικοί γάμοι με ένα δημόσιο φιλί.

Και παρόλο που δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες, το μπαλκόνι του παλατιού έχει αποκτήσει τις δικές του τελετουργίες. Ο μονάρχης βρίσκεται σχεδόν πάντα στο κέντρο, με τα υπόλοιπα μέλη –ανάλογα με τη θέση τους– να τον περιβάλλουν.

Απομένουν μερικές μόνο ώρες μέχρι να δούμε ποιος θα σταθεί δίπλα στον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα μετά τη στέψη τους, στην πρώτη εμφάνισή του ως βασιλιάς στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ.