«Φτωχή» ήταν η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Μόσχα για την Ημέρας της Νίκης, που συμβολίζει τη νίκη επί των ναζί και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φέτος, μετείχαν λίγοι σχετικά στρατιώτες, δεν υπήρχαν μαχητικά αεροπλάνα, ενώ υπήρχε ένα και μοναδικό τεθωρακισμένο.

Στην σημερινή παρέλαση μετείχαν περίπου 8.000 στρατιώτες, ένας αριθμός που είναι ο μικρότερος από το 2008. Το 2020 για παράδειγμα, χρονιά του lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην παρέλαση μετείχαν 13.000 στρατιώτες, ενώ πέρσι η παρέλαση στην πρωτεύουσα της Ρωσίας έγινε με 11.000 στρατιώτες.

Το τανκ που μετείχε στην παρέλαση ήταν ένα T-34 της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που προκάλεσε πολλά σχόλια. Επίσης δεν φάνηκαν στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία της πρωτεύουσας της Ρωσίας όπως γινόταν παλιά, ενώ υπήρχαν λίγα όπλα, οχήματα, πύραυλοι κλπ.

«Η Δύση ενορχηστρώνει έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας»

Από την πλευρά  του πάντως ο Βλαντίμιρ Πούτιν  προσπάθησε να δώσει έναν διαφορετικό τόνο. Κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα σημείο καμπής» και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι ενορχηστρώνουν έναν «πόλεμο» εναντίον της χώρας του.

«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Εναντίον της πατρίδας μας έχει εξαπολυθεί πραγματικός πόλεμος. Απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον» δηλώνει ο Πούτιν

Στη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε γνωστά μηνύματα στα οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 15 μηνών μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Δήλωσε ότι «δυτικές ελίτ» σπέρνουν ρωσοφοβία και επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον» και σημείωσε ότι όλη η χώρα στηρίζει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.