Σε επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαΐου οδεύει η Τουρκία, μετά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών, όπου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστά άνω του 50%.

Συγκεκριμένα, ο νυν πρόεδρος έλαβε (με ενσωμάτωση στο 93,02%) 49,67%  και ο ο κ. Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε 44,59%.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος -που βρίσκεται 20 και πλέον χρόνια στην εξουσία- παραμένει αρκετά ισχυρός στο εκλογικό σώμα της γείτονος, παρά το γεγονός ότι αρκετές από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχαν ότι ο βασικός του αντίπαλος (επικεφαλής συνασπισμού πολλών κομμάτων) θα κόψει πρώτος το νήμα και ίσως κερδίσει από την πρώτη Κυριακή την Προεδρία της χώρας.  Οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν, με το πολιτικό κεφάλαιο του Ερντογάν να αποδεικνύει ότι  έχει πολύ μεγαλύτερες αντοχές, από εκείνες που υπολόγιζε η αντιπολίτευση.
 



Ρυθμιστής πλέον αναδεικνύεται ο εθνικιστής Σινάν Ογάν που συγκέντρωσε ποστό 5,29% και ήρθε τρίτος. Πρόκειται για έναν Τούρκο στρατηγικό ερευνητή και πολιτικό, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη γενέτειρά του με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) στις τουρκικές γενικές εκλογές του 2011 και εισήλθε στο κοινοβούλιο. Διαγράφηκε από το MHP το 2015, αλλά επέστρεψε στο κόμμα. Το 2017 εκδιώχθηκε ξανά μαζί με τρεις βουλευτές του MHP. Προτάθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος από τη Συμμαχία ATA για τις προεδρικές εκλογές του 2023.



27178675
27178800
27179471
27179987
27181339
27181474
tourkia_ekloges_kilintsaroglou_88

Ένταση για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων

Η διαδικασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, πάντως, φαίνεται πως είχε πολλά προβλήματα. Αυτό που σχολιάστηκε ήταν τα διαφορετικά ποσοστά που έδινε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σε σχέση με αυτά που έδινε το πρακτορείο ANADOLU.  



Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μάλιστα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι το ποσοστό ενσωμάτωσης ήταν 69,12%, την στιγμή που το Τουρκικό πρακτορείο έδινε πολύ υψηλότερο ποσοστό.

«Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου από το επιτελείο του Κιλιτσντάρογλου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ύστερα από κοινή δήλωσή του με τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Οι δύο άντρες αμφισβήτησαν τη σειρά με την οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τις περιοχές που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κάλεσαν επιπλέον τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Λίγο αργότερα σε δήλωσή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια κωλυσιεργίας. «Μπλοκάρουν το σύστημα με αλλεπάλληλες ενστάσεις στα εκλογικά κέντρα όπου οι ψήφοι μας είναι σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, υπάρχουν συνεχείς ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες στις οποίες υπεβλήθησαν ενστάσεις 6 φορές, 11 φορές. Αυτό που εμποδίζεται είναι η βούληση της Τουρκίας. Δεν μπορείτε να το αποτρέψετε με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει τετελεσμένο γεγονός» είπε.

Ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα». Κάλεσε επίσης τους οπαδούς του να μην εγκαταλείψουν τα εκλογικά κέντρα και τα εκλογικά τμήματα. «Είμαστε εδώ μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος», κατέληξε.





Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τις 22:00 το βράδυ ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

tourkia_ekloges_16

Τα κύρια στοιχεία των εκλογών

- Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων).
- Από αυτούς, 3,4 εκατ. ψήφισαν στο εξωτερικό.
- Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, ψήφισαν για πρώτη φορά.
- Εκατοντάδες παρατηρητές βρίσκονται στα 50.000 εκλογικά κέντρα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε 350 παρατηρητές, πέραν των εκλογικών αντιπροσώπων που έχουν οριστεί από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων 300.000 από την αντιπολίτευση.

Στα ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές βρέθηκαν τέσσερις υποψήφιοι.
- Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 69 ετών, στην εξουσία για 20 χρόνια, υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
- Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, το ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Ο 74χρονος άλλοτε δημόσιος λειτουργός είναι υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, συνασπισμού έξι παρατάξεων, που κινούνται στο φάσμα από την εθνικιστική δεξιά ως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά περνώντας από το πολιτικό ισλάμ.
- Ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής της άκρας δεξιάς, επίσης υποψήφιος.
- Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που απέσυρε την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αποσυρθεί το όνομά του από τα ψηφοδέλτια.