Το φιτίλι της έντασης στις εληνοαλβανικές σχέσεις που «άναψε» με την προφυλάκιση του -εκλεγμένου πλέον- δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, δεν λέει να σβήσει.

Η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα. Με εντολή του Νίκου Δένδια, χθες στις τέσσερις το απόγευμα αναχώρησε για τα Τίρανα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρης Λαλάκος, προκειμένου να συναντηθεί με τον Φρέντη Μπελέρη και τον επίσης συλληφθέντα συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση. Σκοπός ήταν η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους και των συνθηκών κραήσεώς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί αίτημα του κ. Μπελέρη να μεταφερθεί από τις φυλακές στο νοσοκομείο καθώς δεν αισθανόταν καλά. Έχει διαβήτη, ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Στο μεταξύ, ο κ. Κοκαβέσης εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Τιράνων, καθώς έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Αρμόδιες πηγές, λένε στην «Α» ότι χθες το μεσημέρι η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, επισκέφθηκε τον κ. Μπελέρη στη φυλακή και η συνάντησή τους διήρκεσε μία ώρα.

Με πρέσβη ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας συναντούσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη. Στη συζήτησή τους που σημειωτέον κράτησε σχεδόν μία ώρα ενώ είθισται αυτές οι συναντήσεις να διαρκούν μόλις τριάντα λεπτά) τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της Αλβανίας. Άλλωστε, είχαν προηγηθεί αμφιλεγόμενες δηλώσεις από την πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλβανία. Η Γιούρι Κιμ είχε δηλώσει: «Δεν πρέπει να πουλάει ή να αγοράζει κάποιος ψήφους, είναι ευθύνη των Αρχών να εφαρμόζουν τους νόμους ισότιμα».

Αποστροφή που ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως υιοθέτηση των κατηγοριών που προσάπτει η αλβανική πλευρά στον κ. Μπελέρη. «Μόνο αν υπάρΧουν αδιάσειστα στοιχεία, όχι δημιουργηθέντα στοιχεία... μόνο τότε μπορώ να κατανοήσω, πάλι με ερωτήματα ως προς τον χρόνο, την κράτησή του», τόνισε ο κ. Δένδιας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Μήνυμα στον Ράμα

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν από το περίφημο συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη. Ώστε να οριοθετήσουμε την ελληνοαλβανική ΑΟΖ στο Ιόνιο. Ο κ. Δένδιας έχει προαναγγείλει ότι θα καταλήξουμε στο συνυποσχετικό εντός του 2023. Όμως, η παρούσα συγκυρία ίσως ταράξει τις ισορροπίες που απαιτούνται.

Είναι ενδεικτικό ότι απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί τους χειρισμούς της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην ελληνική μειονότητα ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε με νόημα στο Mega: «Με έναν τρόπο που μου επιτρέπει να ελπίζω, αλλά να μην είμαι αρκετά ευχαριστημένος».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/5