Το βίντεο με το Άγαλμα της Ελευθερίας να βυθίζεται στο νερό μέχρι τον λαιμό είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττο: η Νέα Υόρκη βουλιάζει σαν τη Βενετία, προειδοποιούν οι γεωλόγοι, και αιτία είναι οι ουρανοξύστες που ζυγίζουν πάνω από 771.000.000 τόνους!

Σύμφωνα με νέα γεωλογική μελέτη, η μεγαλύτερη κοσμόπολη του πλανήτη βυθίζεται κατά 1-2 χιλιοστά τον χρόνο στη θάλασσα που την περιβάλλει, ενώ κάποια σημεία της υποχωρούν με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς.

Παρ’ όλο που η «βύθιση» του Big Apple δεν είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ, Τιμ Πάρσονς, προειδοποιεί πως αυτή η απειροελάχιστη, αλλά συνεχιζόμενη, καθίζηση της Νέας Υόρκης την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση που η μεγαλούπολη βρεθεί αντιμέτωπη με φυσικές καταστροφές.

Στην πιο δεινή θέση βρίσκεται το Κάτω Μανχάταν, η περιοχή νότια της 14ης Οδού, όπου βρίσκονται το Γκρίνουιτς Βίλατζ, η Τραϊμπέκα, η Τσάιναταουν, καθώς και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου. Ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας βρίσκονται, όμως, και οι περιοχές του Μπρούκλιν και του Κουίνς.

Ιδιαίτερα σοβαρός είναι και ο κίνδυνος πλημμύρας στην πόλη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Αμερικανοί γεωλόγοι. Στην ακτή του Ατλαντικού Ωκεανού, στη Βόρεια Αμερική, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και αυτό, σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας, θα έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο την πόλη των 8.400.000 ανθρώπων!

Η βύθιση της Νέας Υόρκης στον Ατλαντικό Ωκεανό δεν είναι καινούργια υπόθεση. Έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, όπως επισημαίνει η μελέτη, και επιδεινώθηκε σοβαρά ύστερα από δύο καταστροφικούς τυφώνες που χτύπησαν την πόλη. Το 2012, ο τυφώνας Σάντι πλημμύρισε την Νέα Υόρκη με θαλασσινό νερό, ενώ το 2021 ο τυφώνας Ίντα, με τις έντονες βροχοπτώσεις, επιβάρυνε σημαντικό το σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων, λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου νερού που διοχετεύθηκε στους υπόγειους αγωγούς.

Παρ’ όλη τη φθορά που επέφεραν στη Νέα Υόρκη οι δύο τυφώνες, αυτό που φοβίζει περισσότερο τους γεωλόγους είναι η δομική ακεραιότητα των πελώριων κτιρίων, τα θεμέλια των οποίων απειλούνται από το θαλασσινό νερό που διαβρώνει το ατσάλι και αλλοιώνει τη χημική υπόσταση του τσιμέντου, προκαλώντας φθορές στη στατικότητά τους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κάνει πολύ πιθανότερο το ξέσπασμα σαρωτικών καταιγίδων και τυφώνων με ακόμη μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι στο παρελθόν στην Ανατολική Ακτή.

Όπως συμπεραίνουν οι ειδικοί, η Νέα Υόρκη κατατάσσεται τρίτη στον κατάλογο των εκτεθειμένων σε πλημμύρες παράκτιων περιοχών πόλεων, ενώ το 90% των κτιρίων σε σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα δεν πληροί τα αντιπλημμυρικά πρότυπα.