Μπορεί η αντιπολίτευση να έχασε τις εκλογές στην Τουρκία και να βυθίζεται σε κρίση, υπάρχει όμως κάποιος που βλέπει την ήττα ως δική του ευκαιρία για να βγει μπροστά ως ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης: ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πριν ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες από την ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έκανε ηγετική εμφάνιση. «Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Όλα ξεκινούν ξανά. Θυμηθείτε, το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η αλλαγή. Αλλαγή σε κάθε τομέα, σε κάθε περιβάλλον. Δεν θα περιμένουμε ποτέ διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τα ίδια πράγματα», δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα. Με τη δήλωση αυτή ο κ. Ιμάμογλου άφηνε έμμεση πλην σαφή αιχμή κατά του νυν προέδρου του κόμματός του.

«Tο τέκνο μου»

Το όνομα του Ιμάμογλου ακούγεται τις τελευταίες ημέρες στα σενάρια για τη διαδοχή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ιδρυτής του οποίου υπήρξε το 1923 ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Πρόκειται για περίπτωση «πατροκτονίας», είναι το σχόλιο που ακούγεται συχνά και πολλοί έσπευσαν να τον παρομοιάσουν με τον Βρούτο. Ο γηραιός ηγέτης του CHP τον είχε χαρακτηρίσει κάποια στιγμή στο παρελθόν «το τέκνο μου».

Θα είχε μία μονομαχία Ερντογάν - Ιμάμογλου διαφορετική έκβαση στις εκλογές για την αντιπολίτευση; Πιθανώς... Αν μη τι άλλο, ο Ιμάμογλου είναι χαρισματικός απέναντι στα πλήθη, σε αντίθεση με τον Κιλιτσντάρογλου που χάρισμα στις πλατείες ομολογουμένως δεν έχει.

Προεκλογικά η Μεράλ Ακσενέρ, σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου και ηγέτιδα του δεξιού Καλού Κόμματος, επέμεινε, σε σημείο να διαλύσει τη Συμμαχία των «έξι» της αντιπολίτευσης, να είναι ο Ιμάμογλου ο υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν. Το επιχείρημά της: «Να προτείνουμε κάποιον που μπορεί να νικήσει». Μετεκλογικά κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για την επιμονή του να είναι ο ίδιος υποψήφιος, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Αρκετοί, όμως, σχολιάζουν ότι ο κεμαλιστής Ιμάμογλου δεν έχει ουσιαστικό πολιτικό λόγο και απλώς είναι καλός ρήτορας και ικανός στις δημόσιες σχέσεις.

Ο δήμαρχος

Δεκατρία χρόνια προσπαθούσε να νικήσει τον Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου και δεν τα κατάφερνε. Τελικά έχασε και την τελευταία του ευκαιρία.

Ο Κιλιτσντάρογλου ως αντίπαλος ήταν «δώρο» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ήθελε να έχει αντίπαλό του τον Ιμάμογλου που, έπειτα από 25 χρόνια κυριαρχίας του κυβερνώντος ΑΚΡ, άλωσε την Κωνσταντινούπολη.

Η επομένη των προεδρικών εκλογών, η 29η Μαΐου, ήταν η επέτειος της Άλωσης της Πόλης και ο Ιμάμογλου έστησε φιέστες «παίζοντας» με αυτό τον συμβολισμό, όπως ακριβώς αρέσκεται να κάνει με τους συμβολισμούς και ο Ερντογάν. Στην Τουρκία είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι όποιος παίρνει την Κωνσταντινούπολη παίρνει ολόκληρη την Τουρκία. Αυτή την πορεία ακολούθησε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Ξεκίνησε την πορεία νίκης του με την εκλογή του ως δημάρχου της Πόλης το 1994.

Υπάρχει, όμως, αντίλογος στην υπόθεση αυτή: Ο Ερντογάν ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και τις θρησκευόμενες συντηρητικές μάζες της Ανατολίας, ενώ ο Εκρέμ Ιμάμογλου εκπροσωπεί μια «ευτυχισμένη μειονότητα» των λεγόμενων «λευκών Τούρκων» με τους δυτικούς τρόπους ζωής.

Δικαστική απόφαση

Η αφορμή για το ηγετικό ξέσπασμα του Ιμάμογλου πιθανώς να μην ήταν μόνο η ήττα της αντιπολίτευσης. Ο πολιτικός αναλυτής Αμπντουλκαντίρ Σελβί, που είναι γνωστό ότι ανήκει στον πολύ στενό κύκλο του Τούρκου προέδρου, έγραψε πως το πρωί μετά τις εκλογές ο Ιμάμογλου πληροφορήθηκε ότι το Ακυρωτικό Δικαστήριο ενέκρινε την εκκρεμούσα εις βάρος του πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για «εξύβριση» κρατικών αξιωματούχων.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση από το 2019, όταν του ασκήθηκε δίωξη επειδή σε μία ομιλία του χαρακτήρισε «ανόητα» τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) που οδήγησαν σε επαναληπτική αναμέτρηση την εκλογή του, κατόπιν ενστάσεων από την πλευρά του ΑΚΡ. Η δίωξη καταγγέλθηκε ως πολιτικά υποκινούμενη για να «βγει από τη μέση» ο Ιμάμογλου.

Μετά την έγκριση της απόφασης από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να προσφύγει στο Εφετείο, όπου η απόφαση μπορεί να βγει σε 6-7 μήνες, δηλαδή στο τέλος του χρόνου, ακριβώς την περίοδο που θα «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις υποψηφιότητες στις Δημοτικές Εκλογές του Μαρτίου του 2024.

Ο Ιμάμογλου παραμένει δήμαρχος έως την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, εφόσον όμως η υπόθεση τελεσιδικήσει θα του αφαιρεθεί το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Κοινώς, τελεί υπό ομηρία... Η ανάδειξή του στην προεδρία του CHP θα είναι για τον Ιμάμογλου μία διέξοδος, καθώς ο αντίκτυπος από το να οδηγηθεί στη φυλακή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι μεγάλος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή