Επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Τουρκία και συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τις ερχόμενες εβδομάδες» φέρονται να σχεδιάζουν το Τελ Αβίβ και η Άγκυρα, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Walla!News ότι γίνονται συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού και εκείνου της τουρκικής προεδρίας αναφορικά με την επίσκεψη του Νετανιάχου εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συνάδελφός του επιβεβαίωσε την είδηση και στο ισραηλινό δίκτυο Channel 12 news.

Ωστόσο, άλλες διπλωματικές πηγές τόνισαν, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι οι προσπάθειες του Νετανιάχου για επίσκεψη στην Άγκυρα συναντούν κάποιες δυσκολίες, δηλαδή στον όρο του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μόνον αν ο τελευταίος μεταφέρει κάποια είδηση αναφορικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει έναν αγωγό για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά για ενεργειακή συνεργασία με την Άγκυρα.


Ο Νετανιάχου «ψάχνεται» για κάποια διπλωματική επιτυχία

Σύμφωνα με το Channel 12, οι προσπάθειες του Νετανιάχου για επίσκεψη στην Τουρκία έρχονται μετά την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να τον καλέσει στο Λευκό Οίκο, λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη που προωθεί ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά και επειδή δεν προέκυψε η πολυπόθητη πρόσκλησή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κι όπως σημειώνουν οι Times of Israel, ο Νετανιάχου «φέρεται να επιδιώκει μια εικόνα διπλωματικής επιτυχίας, κάτι που μπορεί να διεκδικήσει με μια φωτογραφία με τον Ερντογάν».

Η είδηση μιας πιθανής συνάντησης Νετανιάχου – Ερντογάν έρχεται εν μέσω αναθέρμανσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων μετά από χρόνια εχθρότητας μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο χρόνο στην Άγκυρα, στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου Ισραηλινού αξιωματούχου στην τουρκική πρωτεύουσα από το 2008.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο, ενώ τον περασμένο μήνα μετά την επανεκλογή του στην προεδρία τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Χέρτσοκγκ κάλεσαν τον Ερντογάν για να τον συγχαρούν ζητώντας να συνεχιστεί η βελτίωση των διμερών σχέσεων.

*Φωτογραφία: Reuters