Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού τουριστικού υποβρυχίου «Titan», που εξαφανίστηκε με πενταμελές πλήρωμα την Κυριακή 18/06, την ώρα που καταδυόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, το Λιμενικό των ΗΠΑ και του Καναδά συνεχίζουν με πλοία και αεροσκάφη τις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου, σε μια περιοχή περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Κοντ, στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, και σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στην 5μελή αποστολή κατάδυσης και ανάμεσα στους αγνοούμενους επιβάτες του «Titan» είναι και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας του υποβρυχίου, OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.


Απαισιόδοξα τα σενάρια - Τι μπορεί να έχει συμβεί

Όσο περνούν οι ώρες, τα σενάρια για το «Titan» και τους 5 επιβάτες του δεν είναι αισιόδοξα, αν και θεωρητικά διαθέτει οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για έως 96 ώρες.

Όμως, «εάν οι επιβάτες πανικοβληθούν και αρχίσουν να έχουν έντονη δραστηριότητα μέσα στην καμπίνα, το οξυγόνο θα λιγοστέψει πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε στο BBC o Frank Owen, πρώην διευθυντής της ομάδας ¨Ερευνας και Διάσωσης από την Αυστραλία.

Άλλες παράμετροι που μπορεί να έχουν πάει «λάθος» με το υποβρύχιο είναι:
Α) Το «Titan» να έχει μπλεχτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού – μια τεράστια έκταση σε βάθος 3.800 μέτρων που πρέπει να ερευνηθεί.

«Υπάρχουν συντρίμια παντού. Είναι επικίνδυνο», επισήμανε ο Owen.

Β) Το υποβρύχιο να μην έχει πλέον ρεύμα, το οποίο και θα δημιουργούσε πρόβλημα στο σύστημα επικοινωνιών του.

Προς το παρόν, το μικρό υποβρύχιο δεν έχει εντοπιστεί καν και δεν είναι ξεκάθαρο αν εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το νερό ή αν έχει αναδυθεί και για κάποιον λόγο δεν μπορεί να επικοινωνήσει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή των ωκεανών Robert Blasiak, εάν το υποβρύχιο έχει πέσει στον πυθμένα του ωκεανού, οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, καθώς η πίεση της ατμόσφαιρας θα είναι περίπου 380 φορές περισσότερη από ό,τι στην επιφάνεια.

Επίσης, ακόμα και στην περίπτωση που το υποβρύχιο έχει παρασυρθεί μακριά, αλλά επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ δεν υπάρχει και εφεδρικό μέσο διάσωσης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CBS, Ντέιβιντ Πογκ, ο οποίος καταδύθηκε πέρυσι στο ναυάγιο του «Τιτανικού» με το υποβρύχιο, οι επιβάτες μπαίνουν στο υποβρύχιο και στη συνέχεια αυτό σφραγίζεται από έξω με πολλά μπουλόνια.

*Με πληροφορίες από skai.gr, Guardian, BBC