Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις ότι ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ετοιμαζόταν να υποκινήσει μια εξέγερση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας στη Μόσχα, προτού εκδηλωθεί η βραχύβια, όπως αποδείχθηκε τελικά, ανταρσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η Washington Post και οι New York Times ανέφεραν το βράδυ του Σαββάτου ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Άμυνας και του Κογκρέσου για την πιθανότητα αναταραχής στη Ρωσία την προηγουμένη της έναρξης της ανταρσίας της Wagner.

Οι πρώτες ενδείξεις

Σύμφωνα με την Washington Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν τις πρώτες ενδείξεις για τα σχέδια του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων της Wagner κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας από τα μέσα Ιουνίου. Στα μέσα της εβδομάδας, οι πληροφορίες και οι ενδείξεις πλήθυναν σε τέτοιο βαθμό, ώστε έγιναν στην Ουάσιγκτον μια σειρά από συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, όπως ανέφεραν οι New York Times.


«Ο Πριγκόζιν συγκέντρωνε εδώ και αρκετό καιρό τους μαχητές της Wagner κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία», δήλωσε στο Associated Press πηγή που έχει γνώση του θέματος. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν μια ομάδα οκτώ ατόμων από κορυφαίους πολιτικούς του Κογκρέσου – τη «Συμμορία των Οκτώ» – για τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Wagner αυτή την εβδομάδα. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CNN ανέφερε πρώτος για την ενημέρωση.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ενημερωθεί τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν την έναρξη της ανταρσίας για τα σχέδια της Wagner.

Aνησυχία στις ΗΠΑ για το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο

Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τελικά επιβεβαιώθηκαν με την εκδήλωση χθες της ανταρσίας της Wagner και μολονότι μετά από περίπου 20 ώρες η κρίση εκτονώθηκε, οι εξελίξεις πυροδότησαν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

«Δεν έχουμε δει αλλαγές αναφορικά με τη διάταξη των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων», δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία φέρει μια ειδική ευθύνη να διατηρήσει τη διοίκηση, τον έλεγχο και τη φύλαξη των πυρηνικών της δυνάμεων και να διασφαλίζει ότι δεν θα αναληφθούν ενέργειες που θα θέτουν σε κίνδυνο τη στρατηγική σταθερότητα».

Ωστόσο, η ασφάλεια των ρωσικών πυρηνικών όπλων είναι πηγή μόνιμης ανησυχίας για τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην ετήσια αξιολόγηση απειλών για το 2023 ανέφεραν ότι «η ασφάλεια των πυρηνικών υλικών της Ρωσίας... παραμένει ανησυχητική παρά τις βελτιώσεις στην προστασία υλικών, τον έλεγχο και την καταμέτρησή τους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας από τη δεκαετία του 1990».

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εστιάσει στο ρωσικό απόθεμα πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με το πρώην ανώτερο στέλεχος της CIA, Μαρκ Πολυμερόπουλο. «Θέλουν να ξέρουν ποιος έχει τον έλεγχο στα πυρηνικά όπλα επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να επιδιώξουν να πάρουν τον έλεγχο αυτό τρομοκράτες ή άτομα όπως ο (ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν) Καντίροφ για τη μόχλευση που μπορούν να τους εξασφαλίσουν», είπε ο Ντάνιελ Χόφμαν, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA, που υπηρέτησε ως σταθμάρχης της στη Μόσχα.