Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του για το Βίλνιους της Λιθουανίας, εκεί που αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με αφορμή το ενταξιακό της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από 50 χρόνια «στην είσοδο της ΕΕ», ενώ έκανε αναφορά και για τα F-16.

«Ανοίξτε την πόρτα της Ένωσης και θα ανοίξουμε τον δρόμο για τη Σουηδία»

«Υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για περισσότερα από 50 χρόνια. Καλώ αυτές τις χώρες που άφησαν την Τουρκία να περιμένει, να μας ανοίξουν τον δρόμο να ενταχθούμε στην Ένωση. Μετά ας ανοίξουμε και το δρόμο για τη Σουηδία, όπως το κάναμε για τη Φινλανδία. Εμείς δεν είμαστε οποιαδήποτε χώρα. Είμαστε η Τουρκία. Θα τα εκφράσω αυτά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσω στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας σήμερα το βράδυ. Θέλουμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν να τηρηθούν. Η Τουρκία κάνει το καθήκον της ως η χώρα που συνεισφέρει τα περισσότερα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε διμερείς συναντήσεις με ορισμένους αρχηγούς κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που πήραμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης προκειμένου να στηρίξουμε τους εταίρους, ιδίως την Ουκρανία. Θα οργανώσουμε επίσης την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Σε αυτή τη διαδικασία, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας, όπως πάντα. Θα υπάρξει ανανέωση των αμυντικών δαπανών κατά τουλάχιστον 2%. Πάντως, ενώ μιλάμε για αύξηση των αμυντικών δαπανών, βλέπουμε ότι συζητούνται και περιορισμοί» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφορικά με τον ουκρανικό είπε πως περιμένει τον Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία μέσα στον Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν περιμένει αλλαγή στάσης από τον Ρώσο πρόεδρο» στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνάντηση με Πούτιν και F-16

Για το θέμα των F-16 είπε: «Ο κ. Μπάιντεν λέει ότι κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για τα F-16. Έχουμε μια σταθερή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Θα είμαστε δυνατοί απέναντι σε όλους τους εχθρούς του ΝΑΤΟ με τα βήματα που θα κάνουμε εδώ ως δύο χώρες για το θέμα των F-16. Έχουμε και την πληρωμή για το F-35. Δεν πήραμε αυτό που πληρώσαμε. Μας λυπεί το γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με τη Σουηδία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο. «Δίχως την απόφαση το Κοινοβουλίου δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο βήμα. Για τα F-16 συνέχεια μας λένε πως ‘’αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο’’. Ε, αφού εκείνοι έχουν το Κογκρέσο κι εμείς έχουμε το Κοινοβούλιό μας» παρατήρησε δηκτικά.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία να έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση στην σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό του F-16, και δική του επιθυμία είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας Άγκυρας και Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με το να  «επιτραπεί στη Σουηδία η ένταξή της στο ΝΑΤΟ».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως o Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO «στο εγγύς μέλλον» και έκρινε πως είναι «πιθανό» η Τουρκία και η Ουγγαρία να αλλάξουν στάση στη σύνοδο του Βίλνιους. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη θέση της Ουκρανίας έναντι του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν ειλικρινής όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα θέλει να αναβιώσει τη διαδικασία ένταξής της για πλήρη ένταξη στο μπλοκ». «Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήθελε οι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ και η ηγεσία του μπλοκ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Βίλνιους».

Η Άγκυρα δεν έχει δει επαρκή πρόοδο από τη Σουηδία για να υποστηρίξει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ακόμα ο Ταγίπ Ερντογάν Μπάιντεν στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπάιντεν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τη Δευτέρα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με αντικείμενο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τους Αμερικανούς να εντείνουν τις πιέσεις στην Άγκυρα για την επίλυση του ζητήματος.