Ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» επιμένουν πως η Αθήνα ήταν σε πλήρη γνώση των -εδώ και περίπου 10 ημέρες- παρασκηνιακών διεργασιών τόσο στον άξονα Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κογκρέσο όσο και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επεσήμαινε με νόημα πως καίτοι χωρίς φυσική παρουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατ’ ουσίαν παρών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες -όπως επιμένουν οι πληροφορίες της «Α»- διασφαλίζονται, εάν δεν ενισχύονται σημαντικά, τα ελληνικά συμφέροντα σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση-συμφωνία για την προσχώρηση της Σουηδίας ως του 32ου μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, και η διαρροή κυβερνητικών πηγών, που χαρακτήριζαν επί της αρχής θετική τη διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Δύση και την Τουρκία.

Περιορισμοί και εγγυήσεις

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν με νόημα πως αναφορικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού και της προμήθειας αμερικανικών μαχητικών F-16 από την Τουρκία και ενώ πριν από ένα χρόνο η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35, χωρίς κανέναν περιορισμό, σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αμερικανική κυβέρνηση και Κογκρέσο βρίσκονται πλέον στην ίδια όχθη και έχουν συμφωνήσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παράσχει έγγραφες εγγυήσεις προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα εν λόγω οπλικά συστήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών συμφερόντων, τμήμα των οποίων είναι και τα ελληνικά νησιά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Επιπροσθέτως έχει προβλεφθεί και ένας μηχανισμός διαρκούς αξιολόγησης της τουρκικής στάσης και τυχόν επανέναρξη των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά θα έχει σοβαρό τίμημα στο τουρκικό πρόγραμμα για τα F-16.

Την ίδια ώρα, θεωρείται πιθανό να αναβαθμιστεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά το ελληνικό πρόγραμμα για τα F-35, ενώ η Αθήνα θα πρέπει να αναμένει και μία γενναία αμερικανική αναχρηματοδότηση για το εν εξελίξει και τα μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματά της.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε χθες στο Ρόιτερς πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της». Με φόντο την αποδοχή του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε με νόημα ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία και θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κογκρέσο θα εμμείνει ώστε η αμερικανική πλευρά να διασφαλισεί ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν θα απειλεί κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, και δεν θα λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή