Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα δεχόταν ξανά επίθεση η γέφυρα Κερτς στην ανατολική Κριμαία, λόγω της θέση της και της στρατηγικής της σημασίας στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας.

Με την αντεπίθεση των Ουκρανών να στοχεύει στην δημιουργία σοβαρού πλήγματος στις ρωσικές δυνάμεις, η γέφυρα Κερτς αποτελεί καίριο στόχο. Ως γνωστόν, δεν υπάρχουν πολλοί διάδρομοι για να ανεφοδιάζονται οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και τη νότια Χερσώνα και η συγκεκριμένη γέφυρα είναι ο πιο σημαντικός. Αν μείνει εκτός λειτουργίας έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, τα προβλήματα των Ρώσων αυξάνονται.

Η καταστροφική έκρηξη του περασμένου Οκτώβρη στη γέφυρα - την οποία η Ρωσία απέδωσε σε παγιδευμένο φορτηγό, που οργανώθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών - έγινε καθώς η Ουκρανία πίεζε τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα. Τώρα το Κίεβο θέλει να κάνει τη ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη για τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν περιοχές νότια του ποταμού Δνείπερου.

Ήδη πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ρώσων στη νότια Ουκρανία έχουν βομβαρδισθεί από όπλα μεγάλου βεληνεκούς που οι Ουκρανοί έχουν προμηθευθεί από χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, οι δυνάμεις της χώρας έχουν ανακτήσει μια περιοχή 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, οι περιοχές που έχουν απελευθερωθεί από τους Ουκρανούς στο πλαίσιο της πρόσφατης αντεπίθεσης, φτάνουν τα 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Πετυχαίνουμε αποτελεσματικά, οδυνηρά και ακριβή χτυπήματα στους Ρώσους και η έλλειψη πυρομαχικών και καυσίμων σύντομα θα αποδειχθεί για εκείνους μοιραία», υπογράμμισε.

Η γέφυρα του Κερτς είχε εγκαινιασθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 και αποτελεί μισητό σύμβολο καθώς υπενθυμίζει την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους. Η μερική καταστροφή της τον περυσινό Οκτώβριο έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους Ουκρανούς και παρά τις εκτιμήσεις ότι τα έργα επιδιόρθωσης δεν θα ολοκληρώνονταν μέχρι φέτος το καλοκαίρι, τελικά η γέφυρα ήταν ξανά έτοιμη προς χρήση δύο μήνες μετά την καταστροφή της, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα.

Η νέα ζημιά φαίνεται να είναι μικρότερη από εκείνη του Οκτωβρίου και δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την τύχη της παράλληλης σιδηροδρομικής γραμμής που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές καθώς αυτή χρησιμοποιούν κυρίως η Ρώσοι για τη μεταφορά αρμάτων και άλλων βαρέων οχημάτων προς την Κριμαία.

Ασφαλώς και αυτή δεν είναι η τελευταία επίθεση στη γέφυρα. Για όσο ακόμα οι Ρώσοι θα τη χρησιμοποιούν, αυτή θα παραμένει στο στόχαστρο των Ουκρανικών δυνάμεων.