Στα Κατεχόμενα ταξιδεύει σήμερα ο Ταγίπ Eρντογάν για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, με απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που θεωρείται παράνομο, καθώς τα Κατεχόμενα δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος.

«Αυτό είναι ένας δρόμος προς την αναγνώριση της "ΤΔΒΚ"», είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

«Σημαντικό μήνυμα»

Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου A Haber ανέφερε: «O πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μια πτήση και αύριο υπάρχουν και σημαντικά εγκαίνια, μιλάμε για τα εγκαίνια του αεροδρομίου Έρτζαν (Τύμπου). Ο πρόεδρος Ερντογάν θα φτάσει στην "ΤΔΒΚ" με απευθείας πτήση απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με την πτήση αυτή θα σταλεί και ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Έτσι δεν είναι;».

Ο Τατάρ δήλωσε: «Μάλιστα, ο αξιότιμος πρόεδρος είχε κάνει το πρώτο του ταξίδι στην "ΤΔΒΚ". Ήταν εδώ στις 12 Ιουνίου. Από εδώ είχε ταξιδέψει απευθείας στο Μπακού και μάλιστα στις δηλώσεις του είχε πει "πως αυτό είναι ένας δρόμος που οδηγεί προς την αναγνώριση της "ΤΔΒΚ" και ας είναι για το καλό" και όπως είπατε, τώρα τον περιμένουμε να έρθει με απευθείας πτήση». 

Συμφωνίες 50,7 δισ. δολαρίων με τα ΗΑΕ 

Συμφωνίες σε πολλούς τομείς, της ενέργειας, της άμυνας, της τεχνητής νοημοσύνης και του εμπορίου, ύψους 50,7 δισ. δολαρίων, έκλεισαν Τουρκία και ΗΑΕ. Η τουρκική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο Ερντογάν προχωρεί σε ξεπούλημα εθνικής περιουσίας.


Ανησυχία για τους εξοπλισμούς

Τούρκος πτέραρχος αναφέρει πως «με το αίτημα για τα F-16 προσπαθούμε να προλάβουμε τους Έλληνες. Πάθαμε τεράστια ζημιά με τον αποκλεισμό μας από τα F-35».

Ο πτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς είπε: «Στο πρόγραμμα των F-35 συμμετείχαν 11 εταιρείες μας και θα κέρδιζαν 11 δισ. δολάρια. Όπως και η συντήρηση πολλών F-35 της περιοχής όπως και της Ευρώπης θα μπορούσαν να γίνονται εδώ στο Εσκίσεχιρ και από αυτό θα κερδίζαμε 16 δισ. δολάρια. Με τον αποκλεισμό των F-35 πάθαμε τεράστια ζημιά. Δεν μιλάμε για μικρή ζημιά. Να το ξέρουμε αυτό. Στο θέμα των F-16 μιλάμε για ένα κόστος που φτάνει τα 20 δισ. δολάρια, για 40 νέα μαχητικά F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Δεν είναι λίγα».

«Να πω την αλήθεια, τώρα προσπαθούμε να προλάβουμε να μη μείνουμε πίσω από την Ελλάδα, να καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη».