Βρέθηκε δύο μοίρες εκτός ευθυγράμμισης το διαστημόπλοιο Voyager 2, το οποίο ταξιδεύει από το 1977 στο ηλιακό σύστημα. Αυτή η απόκλιση ήταν αρκετή για να το θέσει εκτός αυτού στις 21 Ιουλίου και άρα εκτός εμβέλειας της NASA

Στη διαστημική υπηρεσία διατηρούν την αισιοδοξία τους και περιμένουν ως τις 15 Οκτωβρίου, όταν το ίδιο το διαστημόπλοιο θα προσπαθήσει να «βρει» τη Γη και να στρέψει προς τα εκεί την κεραία του.

Ως τότε η NASA στέλνει άφθονα σήματα στην περιοχή που φέρεται να βρίσκεται, για να τα εντοπίσει το διαστημόπλοιο. Μοιάζει με αποστολή αδύνατη, αφού το Voyager βρίσκεται 20 δισ. χιλιόμετρα από τη Γη. Λόγω της απόστασης, το σήμα χρειάζεται περίπου 18 ώρες για το ταξίδι ανάμεσα στη Γη και το διαστημόπλοιο.

Το «άτρωτο» διαστημόπλοιο έχει δώσει τόσα πολλά στους επιστήμονες και θα μπορούσε να το κάνει για ακόμα αρκετά χρόνια.


Τα δαχτυλίδια του Κρόνου

Το Voyager 2 και το δίδυμό του Voyager 1 τη δεκαετία του '80 ταξίδεψαν στους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος πέρα από τον Δία χάρη σε μια σπάνια ευθυγράμμιση που συμβαίνει περίπου κάθε 176 χρόνια.

Πέρασαν από τον Δία και τον Κρόνο, φωτογραφίζοντας για πρώτη φορά από κοντά τους δύο πλανήτες. Αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι η Ιώ, ο δορυφόρος του Δία, είναι γεμάτος ηφαίστεια και πως η Ευρώπη, επίσης στον Δία, είναι καλυμμένη από πάγους και αυλακώσεις. Φωτογράφισαν από κοντά τους χιλιάδες μικρούς δακτύλιους που σχηματίζουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου.

Το Voyager 2 συνέχισε στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Ένας άχρωμος κόσμος ο πρώτος, γαλάζιος με θυελλώδεις ανέμους και μια τεράστια μαύρη κηλίδα με ανέμους ταχύτητας 2.000 χιλιομέτρων την ώρα ο δεύτερος.

Το 1990, αφού πέρασε τον Ποσειδώνα και πριν κλείσουν οι κάμερες για οικονομία ενέργειας, το Voyager 2 έστρεψε την κάμερά του προς τη Γη. Η ακτίνα που φαίνεται διαγώνια είναι σφάλμα της κάμερας, αλλά η μικρή κηλίδα στη φωτογραφία που παρουσιάζεται κάτωθι, είναι η Γη από απόσταση 5 δισ. χιλιομέτρων.



Και τα δύο διαστημόπλοια έχουν βγει από την ηλιόσφαιρα, μια «φυσαλίδα» που δημιουργεί ο Ήλιος, το Voyager 1 το 2012 και το 2 έξι χρόνια αργότερα.

Το Voyager 2 είναι ακόμη σε λειτουργία χάρη στην πυρηνική μπαταρία του. Η NASA πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει μια προγραμματισμένη για φέτος διακοπή λειτουργίας οργάνων του Voyager 2 τουλάχιστον το 2026, γιατί ακόμη στέλνουν πολύτιμες πληροφορίες στη Γη. Το οριστικό κατέβασμα του διακόπτη σε όλα τα όργανα θα γίνει μετά το 2030.



Πάνω και στα δύο διαστημόπλοια υπάρχει μια συσκευή σαν πικάπ με ένα χρυσό δίσκο που έχει εικόνες, ήχους και χαιρετισμούς από τη Γη. Κάποια ημέρα, σε έναν μακρινό άστρο κάποιος μπορεί να τα ακούσει.