Ευκαιρία χαρακτήρισε το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά, για την επίλυση προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μιλώντας κατά την έναρξη της 14ης Διάσκεψης των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα. Τόνισε ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Πιστεύουμε ότι η υφιστάμενη θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία για τη λύση των διαφιλονικούμενων ζητημάτων με τη γείτονά μας, Ελλάδα. Εμείς είμαστε ειλικρινείς σε αυτό. Ελπίζουμε ότι και η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Εθνικό θέμα»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το χαρακτήρισε εθνικό θέμα της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι θεμελιώδης πολιτική της Άγκυρας είναι «να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσέθεσε.

Ο κ. Φιντάν κατηγόρησε για «στρατηγική τύφλωση» εκείνους που παρεμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, «την ώρα που συζητείται η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ όλων των βαλκανικών χωρών, ακόμη και της Μολδαβίας, ακόμη και της Ουκρανίας».

Στη νέα περίοδο είναι σημαντικό η προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει με όραμα και η διαδικασία να αναζωογονηθεί με την πλήρη ένταξη, ανέφερε, για να τονίσει ότι «η ΕΕ χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να είναι παγκόσμιος παράγοντας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Λιβύη: «Για τη διαρκή ειρήνη στη Λιβύη είναι απαραίτητο να διεξαχθούν διαφανείς, δίκαιες και ελεύθερες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα, στη βάση μιας ευρείας συναίνεσης, χωρίς να χάνεται άλλος χρόνος».

Για το Μεσανατολικό επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι μια λύση δύο κρατών με ίδρυση ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο στόχος

Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις θα αναπτυχθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη ανά την υφήλιο, με τον στόχο να γίνει η Τουρκία μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, με άξονες την αμυντική βιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία, τους διαδρόμους ενέργειας και μεταφορών.

Η Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων είναι ένα ετήσιο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού των ανώτερων μελών του τουρκικού διπλωματικού σώματος. Παράλληλα, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τον εσωτερικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και του συντονισμού της δράσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η φετινή συνάντηση φέρει τον τίτλο «Η εξωτερική μας πολιτική στον αιώνα της Τουρκίας» και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Ο «σουλτάνος» φέρνει αλλαγές σε Σύνταγμα και οικονομία

Ελάχιστες πληροφορίες για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης -τρεισήμισι ωρών- του υπουργικού συμβουλίου έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των ειδήσεων που έδωσε ήταν και η προαναγγελία ότι, με την επιστροφή των μελών της Εθνοσυνέλευσης την 1η Οκτωβρίου από τις θερινές διακοπές, θα προωθήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που, όπως τόνισε, θα περιλαμβάνουν ιδιαίτερα τη θεσμική θωράκιση της ισλαμικής μαντίλας και την προστασία της οικογένειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε του διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την κοπή δέντρων στο δάσος Άκμπελεν στη Νοτιοδυτική Τουρκία ότι εξυπηρετούν σκοτεινά σχέδια.

«Επιζήσαμε από πολλά γεγονότα, από τα γεγονότα του Γκεζί έως (σ.σ. την απόπειρα πραξικοπήματος) τις 15 Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμές

Έδωσε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας που συνεχίζουν τη χρήση του άνθρακα για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και, αφήνοντας υπονοούμενα για υποκίνηση των κινητοποιήσεων, υποστήριξε πως «οι διαμαρτυρίες δεν μπορούν να εξηγηθούν από την αγάπη για τα δέντρα ή από περιβαλλοντική ευαισθησία».

Για την πορεία της οικονομίας ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στην εκτίναξη του πληθωρισμού σημείωσε πως ο μέσος πληθωρισμός των τελευταίων 21 ετών στην Τουρκία είναι κάτω από το 15%.

«Ήμασταν αυτοί που τον μειώσαμε στο 6%. Θα τον μειώσουμε ξανά σε μονοψήφιο αριθμό», δήλωσε. Τόνισε πως παρακολουθεί στενά τα παράπονα που εκφράζονται και, καταλήγοντας, ζήτησε από τους πολίτες να βάλουν το κοινό μέλλον πάνω από τα μικροσυμφέροντα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»