Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας για την Κριμαία. 

Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, τάχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο 3ο Συνέδριο της Πλατφόρμας για την Κριμαία, που λαμβάνει χώρα στο Κίεβο.

Πρόκειται για μία διπλωματική σύνοδο κορυφής, με πρωτοβουλία της Ουκρανίας, που σχεδιάστηκε ως ένας διεθνής μηχανισμός συντονισμού για την ακύρωση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

«Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, υπερασπίζεται αποφασιστικά ότι αυτή είναι παράνομη από την πρώτη μέρα. Τονίζουμε από κάθε βήμα, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η Κριμαία αποτελεί μέρος της Ουκρανίας. Η ασφάλεια και η ευημερία των συμπατριωτών μας Τατάρων Τούρκων της Κριμαίας, ενός από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Κριμαίας, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνω την προσδοκία μας για την απελευθέρωση της Νεριμάν Τζελάλ, της αναπληρώτριας προέδρου της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, και των φίλων της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Επαναλαμβάνω την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και ελπίζω η περιοχή μας να ανακτήσει ένα κλίμα ειρήνης το συντομότερο δυνατό», προσέθεσε.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία έπαψε να εφαρμόζεται από τις 17 Ιουλίου, καθώς δεν ανανεώθηκε από τη Ρωσία, ο κ. Ερντογάν τόνισε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα που θα αυξήσουν περαιτέρω την ένταση και θα βλάψουν την ηρεμία στη Μαύρη Θάλασσα».