«Όλοι θα πάμε στην Κόλαση, αλλά ακόμα κι εκεί θα είμαστε οι καλύτεροι!», είχε πει κάποτε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε ένα από τα σποτάκια που αναρτούσε κάθε τόσο στο διαδίκτυο.

Από προχθές το βράδυ η είδηση του θανάτου του Ρώσου ολιγάρχη, που προκάλεσε όσο κανείς άλλος με τις φρικαλεότητες του μισθοφορικού στρατού του στο μέτωπο της Ουκρανίας και με την αλαζονεία του όταν αποφάσισε να μονομαχήσει με τον παντοδύναμο «τσάρο» Πούτιν, κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στον Πριγκόζιν και τον Πούτιν, που υπήρξε μέντορας και επιστήθιος φίλος του, έλαβε τέλος. Ακριβώς δύο μήνες μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα-αστραπή», τότε που ο 62χρονος Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του έφτασαν ως το Ροστόφ, στην πίσω αυλή του Κρεμλίνου, το τζετ του διαβόητου ολιγάρχη συνετρίβη έξω από τη Μόσχα.

Αν και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να θολώσουν τα νερά, αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν κρύβονται οι… εχθροί της Ρωσίας, κανείς δεν πίστεψε ότι ο θάνατός του αποφασίστηκε εκτός ρωσικών συνόρων.

Από τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής για τη συντριβή του τζετ, επικρατέστερη είναι η εκδοχή ότι το μοιραίο «δυστύχημα» διέταξε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, για να ξεπλύνει με αίμα την κίνηση του Πριγκόζιν που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «μαχαιριά στην πλάτη». «Από όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, λίγα είναι εκείνα που δεν έχουν σχέση με τον Πούτιν», σχολίασε μετά το συμβάν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Μια δεύτερη εκδοχή αποδίδει τον θάνατο του επικεφαλής της Wagner στους εχθρούς που είχε δημιουργήσει ανάμεσα στους επιτελείς του ρωσικού στρατού. Τόσο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, όσο και ο επικεφαλής του στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, έπνεαν μένεα εναντίον του. Και, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η κατάρριψη του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο ολιγάρχης έγινε από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, την πεπειραμένη σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, εντός και εκτός Ρωσίας, FSB.

Η τρίτη εκδοχή ανήκει στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας: πολλοί υποστηρίζουν ότι, αντί για τον Πριγκόζιν, στο μοιραίο τζετ βρισκόταν κάποιος από τους σωσίες του. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία «θρηνεί» τον Πριγκόζιν. Τον Οκτώβριο του 2019 ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο πολέμαρχος της Wagner είχε χάσει τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό. Λίγες ημέρες αργότερα ο Πριγκόζιν διέψευσε ο ίδιος την είδηση, διαβεβαιώνοντας εχθρούς και φίλους ότι δεν είχε λείψει ούτε μέρα από τη Ρωσία και ήταν «κατάπληκτος» που όλοι τον θεωρούσαν νεκρό…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή