Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς κατέφυγε στην Τουρκία από φόβο για την ασφάλειά της, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται δηλώσεις Λίβυων αξιωματούχων, που έγιναν εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής στη χώρα για την είδηση ότι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η θριαμβευτική ανακοίνωση της συνάντησης από το Ισραήλ την Κυριακή προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Λιβύης, και ώθησε τον πρωθυπουργό να θέσει σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών.

Το Τελ Αβίβ, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, μία από τις πολλές αραβικές χώρες με μακρά ιστορία εχθρότητας προς το Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η συνάντηση στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ήταν «ανεπίσημη και απρογραμμάτιστη» και ότι η κα el-Mangoush επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Λιβύης στους Παλαιστίνιους. Αλλά αυτό ελάχιστα είχε κατευναστική επίδραση στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Λίβυος αξιωματούχος παρά τω πρωθυπουργώ, Σαλμέν Άσαντ, είπε στην αμερικανική εφημερίδα εφημερίδα ότι η Μανγκούς διέφυγε στην Τουρκία, ενώ ο ιστότοπος Al Wasat της Λιβύης μετέδωσε ότι ο επόμενος προορισμός της είναι το Λονδίνο.

Οι λιβυκές αρχές μιλούν για προσωρινή αναστολή καθηκόντων και όχι για αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Λιβύης διέψευσε όσα κυκλοφόρησαν σχετικά με άδεια αναχώρησης υποστηρίζοντας ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν πέρασε από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο Mitiga, σύμφωνα με το νόμιμο πλαίσιο.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας εξέφρασε καταδίκη για τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με Ισραηλινό υπουργό, επισημαίνοντας ότι το όνομα της Al-Manqoush περιλαμβανόταν στη λίστα εκείνων που ισχύει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οργή

Η οργή για την συνάντηση της Μανγκούς με τον ισραηλινό ομόλογό της, τον Ελί Κοέν, ήταν μια υπενθύμιση ότι, παρά τις θριαμβολογίες για τις συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου παραμένει βαθιά εχθρικό προς το Ισραήλ και αφοσιωμένο στην παλαιστινιακή υπόθεση, καταλήγει το άρθρο της ΝΥΡ.