Δραματικά αρχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών μετά το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Daniel στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τουλάχιστον 6.000 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στην πόλη-λιμάνι της Ντέρνα, αλλά ο δήμαρχος της πόλης εκτιμά ότι ο αριθμός τους πιθανώς θα εκτοξευθεί στις 18.000 με 20.000. Ο Αμπντουλμενάμ Αλ Γκάιτι είπε στο δίκτυο Al Arabiya ότι βασίζει τις εκτιμήσεις του στον αριθμό των συνοικιών της πόλης, που εξαφανίστηκαν από τον χάρτη.

Πάνω από 30.000 άστεγοι στην Ντέρνα της Λιβύης

Λίβυοι αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια και συνεργεία ειδικευμένα στην ανάσυρση νεκρών υπογραμμίζοντας ότι η χώρα τους δεν διαθέτει την αναγκαία εμπειρία για να χειριστεί μια καταστροφή αυτής της κλίμακας.

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι στη Ντέρνα με την κυβέρνηση της Αιγύπτου να οργανώνει για τη φιλοξενία τους καταυλισμούς σε δυτικές περιοχές της κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Σωστικά συνεργεία χτενίζουν δρόμους καλυμμένους με ένα στρώμα λάσπης και φερτών υλών πάχους ενός μέτρου, κατεστραμμένα κτίρια, ακόμη και τη θάλασσα για την ανάσυρση σορών στην παράκτια πόλη της Λιβύης, που σάρωσαν ορμητικά νερά πλημμύρας μετά την κατάρρευση δύο φραγμάτων.

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε δρόμους και δίκτυα τηλεπικοινωνιών την Κυριακή, την ώρα που σφοδρές βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλα σάρωναν την Ντέρνα, περίπου 900 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης δήλωσε ότι πάνω από 1.000 σοροί μη ταυτοποιημένων θυμάτων ετάφησαν την Τετάρτη σε μαζικούς τάφους, συνολικά πάνω από 3.000 μέχρι τώρα.

«Η θάλασσα ξεβράζει διαρκώς δεκάδες πτώματα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Χισέμ Αμπού Τσκιουάτ προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση στην ανατολική Λιβύη θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Καταφθάνει βοήθεια από διάφορες χώρες

Στο μεταξύ, έφθασαν στη Λιβύη οι πρώτες αποστολές βοήθειας από ξένες χώρες.

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με κράτη και διεθνείς εταίρους «για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό». Κλιμάκιο υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ βρίσκεται στη Λιβύη.

Πέρνα της Ντέρνα η κακοκαιρία και οι πλημμύρες έπληξαν και άλλες πόλεις, όπως η Αλ Μπάιντα, η Αλ Μαρντς, η Σούσα και το Σαχάτ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τη διαδικασία προστασίας από φυσικές καταστροφές και συντονίζει την αποστολή βοήθειας από τα κράτη μέλη, ενώ διέθεσε σε πρώτη φάση ανθρωπιστική βοήθεια ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.