Ο μαέστρος στη διγλωσσία Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος την τακτική του, μια τακτική που ομολογουμένως του «βγαίνει» προσώρας. Από τη μία τείνει χείρα φιλίας στην Ελλάδα, ενόψει της έναρξης του πολυσυζητημένου πολιτικού διαλόγου, και από την άλλη βάζει τα «γεράκια» του στην Άγκυρα να υπενθυμίζουν τα αγκάθια των διμερών μας σχέσεων.

Με μια επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ερντογάν εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει.

Εξέφρασε δε την επιθυμία να στηρίξει εμπράκτως τη χώρα μας, με τον τρόπο που και η Ελλάδα στήριξε τον τουρκικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Όλα αυτά την ώρα που εκκρεμεί ο επανακαθορισμός του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, μετά την αναβολή της άφιξης του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΗΕ λόγω πλημμυρών. Αντί για τις 18 Σεπτεμβρίου, πιθανολογείται ότι το τετ α τετ των δύο ηγετών θα γίνει είτε στις 20 είτε στις 21 του μήνα.

Τα «αγκάθια» των διμερών μας σχέσεων

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι οι κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς του Τούρκου προέδρου δεν αρκούν, πολύ περισσότερο όταν συνεργάτες του κάνουν ό,τι μπορούν για να χαλάσουν το καλό κλίμα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, από τα Κατεχόμενα δήλωσε ότι η Λιβύη είναι χώρα γειτονική στη «Γαλάζια Πατρίδα», επαναφέροντας έτσι το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην ίδια γραμμή και οι γνωστοί ακραίοι αναλυτές Γιαράρ και Τζασίν. Ο ένας μίλησε για αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας που, όπως λέει, «κλειδώνουν το Αιγαίο ώστε να μην πετά πουλί, όσα Rafale κι αν αγοραστούν», ο δεύτερος κατηγόρησε την Ελλάδα και τις ΗΠΑ λέγοντας ότι οι Αμερικανοί χαλούν την ισορροπία εξοπλισμών 7 προς 10.

Η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της, επιλέγοντας να μην απαντήσει στις γραφικότητες των «γερακιών», διεθνοποιεί, όμως, το ζήτημα του Μεταναστευτικού και τη δράση των Τούρκων διακινητών σε κάθε ευκαιρία. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε στον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο ότι «η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 δεν έχει παραγάγει τα αποτελέσματα που αναμέναμε» και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος των μεταναστευτικών ροών. 

Μπλόκο από την Ευρωβουλή

Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεσή του, που εγκρίθηκε χθες με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί.

Το Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και υπογραμμίζει ότι η διαδικασία προσχώρησης μιας χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τη διαδικασία προσχώρησης μιας άλλης στην Ε.Ε.

Καταδικάζει επίσης την έναρξη παράνομων κατασκευαστικών εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εντός της ζώνης ασφαλείας κοντά στο δικοινοτικό χωριό Πύλα στην Κύπρο, καθώς και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 14/9/2023