Στη σύσταση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο επιμένει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg

Μιλώντας στο πρακτορείο «πριν τις συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας», όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

«Αν είναι να βρεθεί μια λύση, τότε θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, δίκαιη και πρακτική», δήλωσε ο Τατάρ υπογραμμίζοντας «το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε μια σημαντική διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο», όπως τονίζει το Bloomberg. 

Απορρίπτει τη δικοινοτική ομοσπονδία 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό εκτός κι αν η ελληνοκυπριακή ηγεσία εγκαταλείψει τη θέση της περί μιας ομοσπονδίας στη Μεγαλόνησο.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να μιλήσει με την πατρίδα μας, αν θέλουν να συνεχιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα», είπε ο Τατάρ αναφερόμενος στην Τουρκία. «Θα πρέπει κάπως να αποδεχθούν την πραγματικότητα των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

«Τα σχόλια του Τατάρ προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα Τετάρτη συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και καθώς εργάζονται για ένα εκκολαπτόμενο ξεπάγωμα στις σχέσεις τους», αναφέρει το Bloomberg. 

To πρακτορείο θυμίζει ότι η Κύπρος παραμένει διχασμένη μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατάληψη του βόρειο τμήματος του νησιού και ότι μέχρι σήμερα η αυτοανακηρυχθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως και ο ηγέτης της, Τατάρ, αναγνωρίζονται μόνον από την Τουρκία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εντάχθηκε το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε χθες Τρίτη ο Ερντογάν στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της, με την Αθήνα να απαντά διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είναι εκτός συζήτησης η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι το μέλλον της Κύπρου και ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν στο σημερινό τετ-α-τετ τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι δύο ηγέτες επικράτησαν πρόσφατα σε εθνικές εκλογές, αυξάνοντας την πιθανότητα να έχουν μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο για συμβιβασμούς και βελτίωση των σχέσεών τους», μεταδίδει το πρακτορείο.