Η κακοκαιρία «Daniel», που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία, µε 15 νεκρούς, ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά και καταστρέφοντας ένα σηµαντικό µέρος της παραγωγής, δεν επηρέασε µόνο την Ελλάδα, αλλά έσπειρε το χάος και στη Λιβύη.

Συγκεκριµένα, στα ανατολικά της χώρας πάνω από 13.000 άνθρωποι αναφέρθηκαν ως νεκροί (σ.σ.: 15/9), µε τα χειρότερα σενάρια να επαληθεύονται και επίσηµα. Τη ∆ευτέρα 11/9 ο Οσάµα Χαµάντ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, δήλωσε ότι ο απολογισµός αναµένεται µεγάλος, µε τις προβλέψεις να κάνουν λόγο µέχρι και για 20.000 νεκρούς, µε 10.000 ακόµα να φέρονται ως αγνοούµενοι.

Ο υπουργός Υγείας, Οθµάν Αµπντέλ Τζαλίλ, επιβεβαίωσε τους παραπάνω αριθµούς, σύµφωνα µε τον «Guardian», και τόνισε ότι «η κατάσταση στην Ντέρνα γίνεται όλο και πιο τραγική. ∆εν υπάρχουν τελικά στοιχεία για τον αριθµό των θυµάτων, ενώ πολλές γειτονιές δεν είναι καν προσβάσιµες».

Η καταιγίδα «Daniel», που χτύπησε τη Λιβύη µε τους άνωθεν τραγικούς αριθµούς, επιβεβαιώνει τις «µαύρες» προβλέψεις του θανατηφόρου γεγονότος µέσω και της ∆ιεθνούς Συνοµοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ηµισελήνου (IFRC), που κάνουν λόγο για «τεράστιο» αριθµό ανθρώπων που πέθαναν, µε τον Ταµέρ Ραµαντάν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στη Λιβύη, να τονίζει επίσης την ασάφεια για τον τελικό απολογισµό θυµάτων, κατά την ενηµέρωση των δηµοσιογράφων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Συντρίμμια

Σύµφωνα µε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Αν. Λιβύης, οι πληµµύρες παρέσυραν ολόκληρες γειτονιές στην περιοχή Ντέρνα, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής. Η πραγµατικότητα όµως φαίνεται ότι είναι πολύ χειρότερη για τους κατοίκους των περιοχών, µε τα βίντεο και τις εικόνες που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας να προκαλούν σοκ.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Χισέµ Σκιουάτ, που µίλησε στο Reuters, µετέδωσε τα όσα είδε µε τα µάτια του, µιλώντας για µια µεγάλη καταστροφή, µε «πτώµατα να κείτονται παντού, στη θάλασσα και κάτω από τα κτίρια». Οπως τόνισε, ο αριθµός των πτωµάτων που έχουν συλλεχθεί είναι πάνω από 13.000, προκαλώντας σοκ µε την αναφορά που έλεγε ότι «το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί».

Αρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών ή των αυτοκινήτων τους για να µπορέσουν να αποφύγουν το καταστροφικό χτύπηµα της κακοκαιρίας - εικόνες νωπές στη δική µας µνήµη και από την Ελλάδα.

Στη Λιβύη, οι πόλεις Βεγγάζη, Αλ Μαρτζ, Αλ Μπάιντα, Ντέρνα και Σους αντιµετώπισαν το ανελέητο καιρικό αυτό φαινόµενο, µε αποτέλεσµα να έχουν προκληθεί τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, αλλά και υποδοµές.

Στην Ντέρνα, µια πόλη µε 100.000 κατοίκους, έσπευσαν τα σωστικά συνεργεία, ενώ, σύµφωνα µε τον Μοχάµεντ Μασούντ, εκπρόσωπο του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, χάθηκε η επαφή µε εννέα στρατιώτες που συµµετείχαν σε αρκετές επιχειρήσεις διάσωσης. Στην περιοχή, εκατοντάδες κάτοικοι παραµένουν εγκλωβισµένοι σε δυσπρόσιτα σηµεία, µε την επιχείρηση διασώσεων, που υποστηρίζεται από τον Στρατό, να συνεχίζεται.

Σηµαντικό είναι να τονιστεί ότι στο ανατολικό τµήµα της Λιβύης υπάρχουν οι πιο σηµαντικές πετρελαιοπηγές, µε την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να κηρύττει «κατάσταση υψίστου κινδύνου», µε «διακοπή των πτήσεων» ανάµεσα στις µονάδες παραγωγής, όπου σαφώς υπάρχει κατακόρυφη µείωση της δραστηριότητάς τους.

Το χάος αποτυπώνεται και στην υπόλοιπη Λιβύη. Οικισµοί και περιοχές θαµµένες στη λάσπη και βυθισµένες στο νερό, κατεστραµµένα κτίρια και δρόµοι, νεκρά ζώα και εικόνες που λίγο ή πολύ θυµίζουν και όσα βιώσαµε πριν από λίγες ηµέρες στη χώρα µας συνθέτουν µια εικόνα «Αποκάλυψης», από αυτές που ο νους δεν µπορεί να συλλάβει ως προς το µέγεθος τόσο των θανάτων και της τραγωδίας όσο και της απώλειας περιουσιών και κόπων µιας ζωής.

Τα 7 Ρίχτερ

Μεγάλη καταστροφή χτύπησε και το Μαρόκο, όπου ο σεισµός των 7 Ρίχτερ έσπειρε τον θάνατο στη χώρα, µε 2.900 νεκρούς και 5.530 τραυµατίες να καταγράφονται µέχρι χθες. Ο σεισµός της περασµένης Παρασκευής αποτελεί τον φονικότερο στη χώρα έπειτα από το 1960, µε τουλάχιστον 12.000 νεκρούς, και τον ισχυρότερο τα τελευταία 120 χρόνια.

Ο αριθµός των θυµάτων πολλαπλασιάζεται µέρα µε τη µέρα, µε την επαρχία Αl Hawz να καταγράφει την αρνητική πρωτιά σε θανάτους, µε 1.643. Υπενθυµίζουµε ότι στο Μαρόκο βρέθηκαν εκείνη τη «µαύρη» ηµέρα και αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και επέστρεψαν στη χώρα µας. Ταυτόχρονα, µε τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης να συνεχίζουν την έρευνα και τις διασώσεις κάτω από τα συντρίµµια, εντείνονται οι φόβοι για περισσότερους νεκρούς, δίχως να προσεγγίζεται µε ακρίβεια ακόµη ο αριθµός.

Την ίδια στιγµή, για λόγους που ακόµη δεν έχουν εξηγηθεί από την ηγεσία της χώρας, το Μαρόκο αρνείται τη διεθνή βοήθεια, «ρίχνοντας άκυρο» στα αιτήµατα αρωγής των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερµανίας και της γειτονικής Αλγερίας. 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 16/9/2023