Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων εξήντα ετών, που χτύπησε στις 8 Σεπτεμβρίου το Μαρόκο, άφησε πίσω του συντρίμμια και χιλιάδες νεκρούς. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και η οργή των επιζώντων τεράστια, αφού πρέπει να στήσουν από το μηδέν τα γκρεμισμένα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους δίχως τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν άδικα από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ο βασικότερος όμως λόγος που οι Μαροκινοί είναι τόσο οργισμένοι δεν είναι άλλος από την απόσταση που κρατά όλο αυτό τον καιρό ο βασιλιάς τους, Μοχάμεντ ΣΤ´. Πριν από λίγες μέρες, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ανακοίνωσε πενταετές πρόγραμμα αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών, ευχαριστώντας τους ηγέτες άλλων χωρών για την πολύτιμη βοήθειά τους στις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων κατοίκων, αλλά και για την οικονομική τους ενίσχυση.

Μάταια περίμεναν

Είναι, όμως, αρκετές οι κινήσεις αυτές για να κατευνάσουν τον θυμό των κατοίκων;

Όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε τη βορειοαφρικανική χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι περίμεναν ότι ο στρατός ή οι ιατρικές υπηρεσίες της κυβέρνησης θα έφταναν ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, ακόμη και πέντε ημέρες μετά δεν υπήρξε κανένα σημάδι κρατικής βοήθειας στο Μαρόκο - ούτε φορτηγά του στρατού στους δρόμους ούτε ελικόπτερα στον αέρα. Για ημέρες, η μόνη τους βοήθεια προερχόταν από εθελοντές και από ιδιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων από τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Ο Μαροκινός βασιλιάς επέλεξε να κρατήσεις τις αποστάσεις του, κάνοντας ελάχιστες εμφανίσεις, ενώ πολλοί κατηγορούν την ηγεσία της χώρας για αδιαφορία, αφού και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κράτησαν για ημέρες χαμηλό προφίλ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά τον σεισμό, ο Μοχάμεντ ΣT΄ ήταν κυριολεκτικά άφαντος, ενώ φημολογείται ότι παρέμενε κρυμμένος στην πολυτελή του έπαυλη στο Παρίσι, την οποία αγόρασε για 80.000.000 ευρώ το 2020 και όπου περνάει πλέον τον περισσότερο χρόνο του.

Αν και το Μαρακές απέχει μόλις 90 λεπτά από το Παρίσι, ο βασιλιάς δεν εμφανίστηκε στη χώρα του έως την Τρίτη (τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό), όταν και επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο και έκανε μια σύντομη δήλωση.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μόνο μία εμφάνιση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανέγνωσε μια δήλωση για ένα ταμείο υπέρ των θυμάτων και δεν δέχτηκε καμία ερώτηση.

Ένας από τους επιζώντες της τραγικής καταστροφής ανέφερε στα ΜΜΕ ότι ένιωθε ευλογημένος από τον Θεό, αφού ολόκληρη η οικογένειά του επέζησε. Όμως, ο ίδιος και οι γείτονές του ένιωσαν απογοητευμένοι από τον βασιλιά τους.

«Προσεύχομαι για τον βασιλιά και ζητώ τις ευλογίες του Θεού γι’ αυτόν», δήλωσε ο κ. Μπένιντερ, καθώς μάζευε ξύλα στα ερείπια του σπιτιού του. «Αλλά τον χρειαζόμαστε να μας βοηθήσει. Τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσει».

«Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για την υγεία, τη στέγαση, τον εξοπλισμό, το νερό και τα τρόφιμα θα πρέπει να εμφανιστούν και να έχουν συχνή παρουσία στα ΜΜΕ», είπε, από την άλλη, ο Ελ Μαράρ Εσλιμί, καθηγητής πανεπιστημίου και γνωστός σχολιαστής.

Για το Μαρόκο, μία χώρα όπου, όσο και αν οι ανισότητες διχάζουν τον κόσμο, ο ηγεμόνας θεωρείται το απόλυτο θεμέλιο σταθερότητας, η απουσία του βασιλιά είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ο «εξαφανισμένος» βασιλιάς του Μαρόκου ήταν για πολύ καιρό απών, καθώς του αρέσει να ταξιδεύει, να κάνει διακοπές και να χαίρεται τη ζωή του.

Απουσιάζει από τη χώρα του ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές της, όταν καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η ξηρασία, η αναιμική οικονομική ανάπτυξη και τώρα ο καταστροφικός σεισμός. Μαροκινοί παρατηρητές λένε ότι ο μονάρχης πέρασε μεγάλες περιόδους -μερικές φορές μήνες ολόκληρους- στη Γαλλία και την Γκαμπόν το 2022 και νωρίτερα φέτος.

Ο στενός φίλος

Για πολλούς, ο λόγος της εξαφάνισης του βασιλιά είναι εν μέρει ο 37χρονος Αμπού Αζαϊτάρ -ένας βετεράνος του γερμανικού σωφρονιστικού συστήματος- και η στενή φιλία που τους συνδέει. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο Αμπού Αζαϊτάρ και τα αδέλφια του έχουν γίνει συχνοί επισκέπτες στο βασιλικό παλάτι, ενώ συνοδεύουν τον μονάρχη στο εξωτερικό ως προσωπικοί γυμναστές του και δεν διστάζουν να εκφράσουν την αγάπη τους για τον βασιλιά στα social media.

Από τότε που τους γνώρισε ο βασιλιάς άρχισε να περνά περισσότερο καιρό στο εξωτερικό παρά στο Μαρόκο, αφού, σύμφωνα με τους αυλικούς, μόνο το 2022 έλειψε από τον θρόνο του 200 ημέρες, ενώ δεν πήγε ούτε στην κηδεία της Ελισάβετ της Αγγλίας στο Λονδίνο αλλά ούτε και στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία.

Τώρα που επέστρεψε, πολλοί νιώθουν ανακούφιση από την παρουσία του, μένει ωστόσο να φανεί αν οι κινήσεις του για την ανοικοδόμηση του Μαρόκου αρκούν για να κατευνάσουν την ένταση που επικρατεί στη χώρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή