Αναλυτικά δημοσιεύματα για σίγουρη πώληση των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα φιλοξενούν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως όχι μόνο η Ελλάδα θα πάρει τα F-35, αλλά αυτό θα γίνει και μέσα σε 3-4 βδομάδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους, μάλιστα, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώλησή τους. Πρόκειται για την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στάση του Κογκρέσου για τα F-16 δεν έχει αλλάξει

Τουρκικά ΜΜΕ: Το θέμα των F-35 στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός 3-4 εβδομάδων

«Ναι μεν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει πως πάντα βλέπει με θετικό τρόπο τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως τα τελευταία 5 χρόνια διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά όχι μόνο αυτή, δίνει σοβαρή  οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είδαμε την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κογκρέσο, όπως και τη μεγαλειώδη υποδοχή του στον Λευκό Οίκο. Δηλαδή βλέπουμε πως στην εξίσωση Ελλάδας-Τουρκίας, οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Επίσης στο Κογκρέσο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Να σας πω πως στο Κογκρέσο είναι έτοιμο για να δοθούν τα F-35 στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπολόγιζε μήπως ανακοινωθούν ταυτόχρονα οι παραδόσεις των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία. Όμως  όπως μου λένε από το Κογκρέσο, φαίνεται πως το θέμα των F-35 στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός 3-4 εβδομάδων», μετέδωσε χαρακτηριστικά στη Haberturk ο ανταποκριτής της στην Ουάσινγκτον, Αλί Τσινάρ.

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: Αφήνει νέες αιχμές κατά των ΗΠΑ για τα F-16, κάνοντας λόγο για «δυο μέτρα και δυο σταθμά»

Απίστευτη πρόκληση από τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου προχώρησε σε μια απίστευτη πρόκληση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της διάσκεψης των προέδρων του Κοινοβουλίου της Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι εισβολείς στην Κύπρο και πως δεν είναι η Τουρκία ο εισβολέας, ανεβάζοντας τους τόνους. 

«Πράγματι στην Κύπρο υπάρχει μια εισβολή, όμως ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων. Εισβολείς είναι οι Ελληνοκύπριοι που κατέκτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νουμάν Κουρτουλμούς.

Και πρόσθεσε: «Μεταξύ του 1963 και του 1974 είχε μειωθεί  η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων. Είχαν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να επιβιώσουν σε ένα νησί που ήταν εταίροι. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ένωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Kαι σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. To σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές».

Άγκυρα προς Ηνωμένα Έθνη: Συνομιλητή σας πρέπει να είναι η ΤΔΒΚ

Παράλληλα συνεδρίασε χθες το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα αναφέρει πως η «ειρηνευτική δύναμη στο νησί πρέπει να έχει γραπτή συμφωνία με την ΤΔΒΚ».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι βασισμένες σε διπλά μέτρα και σταθμά στάσεις και πράξεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έναντι της κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και ενάντια στις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση της αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της (σ.σ.: Ειρηνευτικής Δύναμης). Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι προέκυψε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν σε νομική βάση μέσω γραπτής συμφωνίας με τις αρχές της ΤΔΒΚ οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην ΤΔΒΚ. Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες».

Διαβάστε ακόμα: Επιμένει ο Ερντογάν: Η αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι η σωστή επιλογή για τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη στην Κύπρο

Τούρκοι αναλυτές: Έχουμε απόλυτη ανάγκη τα F-16

Επίσης, Τούρκοι αναλυτές αναφέρονται για ακόμα μία φορά στην ανάγκη που έχει η Τουρκία τα F-16. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, αποκαλύπτουν ότι μέχρι το 2028 και το 2035 φτάνουν στο όριο της ηλικίας τους τα F-16.

«Γιατί επιμένουμε στα F-16; Έχουμε ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη; Αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Αχμέτ Χακάν. 

«Κοιτάξτε. Μέχρι το 2028, το 2030 και το 2035 μειώνεται το όριο ζωής των δικών μας F-16. Δεν έχουμε πρόβλημα αν εξετάσουμε το ζήτημα, αν εντάξουμε στο θέμα και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας. Όμως αν η Τουρκία θα θέλει να κάνει μια επιθετική ενέργεια, τότε η κατάσταση είναι κρίσιμη», ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του κέντρου πολιτών και στρατιωτικών ερευνών Asam, Εράι Γκιούτσλουερ, και προσθέτει: «Ναι, αλλά παράγουμε το Kaan το Hurjet, to Kizilema. Αυτά δεν θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας; Όχι. Να το πω ξεκάθαρα όχι δεν ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας. Έχουμε ανάγκη τα F-16. Να σας εξηγήσω, τα δύο μαχητικά Kaan θα παραδοθούν το 2028  στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η πρώτη παράδοση θα γίνει το 2028. Εμείς έχουμε ανάγκη περίπου 200 αεροσκάφη. Θα παράγονται 2 ανά μήνα λένε, όμως θα χρειαστούν τουλάχιστον επιπλέον 100 μήνες».