Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές ενός στρατιωτικού διοικητή του Ισραήλ για τις πρώτες στιγμές που κλήθηκε να επέμβει μαζί με τους άντρες του, μετά την εισβολή της Χαμάς. Ο διοικητής της 98ης Μεραρχίας (τμήμα αλεξιπτωτιστών, υπεύθυνου για πυροσβεστικές επιχειρήσεις), Νταν Γκόλντφους μίλησε για τις δύσκολες μάχες και το χάος που επικράτησε στην περιοχή γύρω από τη Γάζα το πρωί του Σαββάτου.

«Υποστήκαμε ένα βαρύ πλήγμα», διευκρίνισε. «Η ευθύνη βαραίνει εμάς σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή ως τη βάση. Πήραμε τον έλεγχο της γραμμής επαφής, βρισκόμαστε τώρα στη φάση της επίθεσης. Αυτό δεν αφαιρεί την ευθύνη και τα δύσκολα ερωτήματα που θα θέσουμε στον εαυτό μας», είπε σε συνομιλία με στρατιωτικούς δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «θα υπάρξουν πολύ δύσκολα ερωτήματα αργότερα για το πώς λειτουργήσαμε μπροστά στη δέσμευσή μας απέναντι στο κράτος του Ισραήλ. Τότε θα μας κρίνετε πολύ σκληρά και δικαίως».

Στρατιωτικός διοικητής του Ισραήλ: Δεν μπορώ να περιγράψω το θέαμα στο μουσικό φεστιβάλ 

Σύμφωνα με τον Γκόλντφους, «μπήκαμε στη Γάζα και ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών μας πυροβολήθηκε. Κατάλαβα το μέγεθος του περιστατικού και συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε κανείς για να μιλήσω», είπε, σημειώνοντας πως «άρχισα να επιχειρώ στο πεδίο και να προσπαθούσα να καταλάβω πού έπρεπε να πάμε. Οι άνθρωποι μας στέλνουν μηνύματα για να πάμε να τους σώσουμε. Προσπαθούμε να δώσουμε μια μάχη, αλλά έχουμε μείνει μια δύναμη τεσσάρων στρατιωτών». 

Ο Γκόλντγφους τόνισε ότι έφτασε για πρώτη φορά στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ στις 8 το πρωί του Σαββάτου. «Δεν μπορώ να περιγράψω το θέαμα», είπε. Στη συνέχεια κινήθηκε προς τους οικισμούς και περιέγραψε πώς προσπαθούσε να διεξάγει τις μάχες κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Περισσότεροι από 250 νεκροί φέρεται να εντοπίστηκαν στην περιοχή που διεξήχθη το φεστιβάλ μουσικής

«Προσπάθησα να συνδέσω τον αξιωματικό μου με τη διοίκηση. Δεν υπάρχει κανένας, γιατί γίνονταν μάχες μέσα στα φυλάκια. Πήρα τον διοικητή της περιπόλου Givat για να είναι υπό τη διοίκησή μου, παρόλο που δεν είναι στη δικαιοδοσία μου. Είχαμε απώλειες διοικητών, η οποία δημιούργησε δυσκολίες, παρόλο που η αλυσίδα διοίκησης που είχε υποστεί ζημιά αντικαταστάθηκε σωστά και αναλογικά με την πολυπλοκότητα των γεγονότων».

Ο διοικητής της 98ης Μεραρχίας των IDF πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που προσπάθησαν να φτάσουν στους οικισμούς αντιμετώπισαν ενέδρες τρομοκρατών. «Οι δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν στο δρόμο, 12 έως 20 τρομοκράτες έκαναν επίθεση σε κάθε τέτοια δύναμη», είπε. Ακόμη και όταν έφτασαν στους οικισμούς, οι μάχες ήταν πολύ δύσκολες», όπως περιέγραψε ο Γκόλντφους. «Μιλάμε για εκατοντάδες τρομοκράτες, δεκάδες σημεία διείσδυσης, σκληρές σκηνές, δολοφονίες αμάχων, σπίτια και φορτηγά που καίγονται με τους επιβάτες τους», είπε και συνέχισε: «Δεν ήταν ένας ή δύο τρομοκράτες... ήταν δεκάδες και εκατοντάδες, μάχες κάτω από σφοδρά πυρά». Περίπου 30 από τους στρατιώτες της μεραρχίας, η οποία κανονικά ανήκει στην Κεντρική Διοίκηση, σκοτώθηκαν στις μάχες. Άλλοι 150 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Παγκόσμιο σοκ προκαλεί το βίντεο με την απαγωγή Ισραηλινής με τα δύο της μωρά από τη Χαμάς