Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, συζήτησαν τηλεφωνικά για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Η συζήτηση ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης τον Μάρτιο.

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Ιρανό ηγέτη την Τετάρτη, κατά το οποίο συζήτησαν «την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο Τύπου (SPA).

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είπε στον Ιρανό πρόεδρο ότι το Ριάντ «επικοινωνεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη κλιμάκωση», σύμφωνα με το SPA. Τόνισε επίσης «τη σταθερή θέση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Τύπου, IRNA, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την ανάγκη να τερματιστούν τα εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης».

Η σύγκρουση θέτει υπό αμφισβήτηση μια πιθανή ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία παρουσιάστηκε ως πιθανότητα τον περασμένο μήνα από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σε αυτή τη διαδικασία υπό την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ριάντ διαπραγματεύτηκε να λάβει από την Ουάσιγκτον εγγυήσεις ασφαλείας και βοήθεια για την ανάπτυξη ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.

Το Ιράν έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά τη Χαμάς, αλλά επιμένει ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση του Σαββάτου.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι αποκαθιστούν τις σχέσεις τους, τερματίζοντας την επταετή διακοπή των σχέσεων  τους, χάρη σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Ο 38χρονος Σαουδάραβας ηγέτης είπε ότι καταβάλλει «συνεχείς περιφερειακές και διεθνείς επικοινωνιακές προσπάθειες για να επιτύχει συντονισμό για τον τερματισμό της τρέχουσας κλιμάκωσης».
Πηγή: agerpres.ro