Δραματική είναι η κατάσταση στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. Μάλιστα, ένας κάτοικος στο Τελ Αβίβ μιλά στην ΕΡΤ για την κατάσταση στο Ισραήλ.

Ο κάτοικος Τελ Αβίβ που ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ιωνάθαν Ιατρού.

«Η κατάσταση από την πρώτη μέρα ήταν κατάσταση πολέμου» λέει ο κάτοικος Τελ Αβίβ

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Η κατάσταση από την πρώτη μέρα ήταν κατάσταση πολέμου, κανονικά και ήταν μια εμπειρία που δεν την έζησα ξανά ποτέ, γιατί το Ισραήλ, όπως ξέρετε, κάθε λίγο, όλα τα χρόνια από την ύπαρξή του, έχει γνωρίσει πολέμους, εντάσεις, χτυπήματα και λοιπά. Είναι η πρώτη φορά που αναγκάζομαι να φύγω από τη χώρα μου, από τη βάση μου.

Η επιχείρησή μου αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Η δουλειά μου έχει σταματήσει.  Έχω έρθει και με τα παιδιά μου, τα οποία, από την πρώτη μέρα το σχολείο δεν λειτούργησε και ήμασταν όλοι μαζί. Με τέτοιο βαθμό, δεν το θυμάμαι να υπήρχε κάτι τέτοιο. Οι μεγαλύτεροι μου μας έλεγαν για το 73, τον πόλεμο του 73, του Γιομ Κιπούρ, που ήταν η επίθεση τότε της Συρίας και της Αιγύπτου, που και τότε έγινε ξαφνικά και έπιασε το Ισραήλ και το στρατό απροετοίμαστο».

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζει Ελληνίδα κάτοικος του Ισραήλ: Ο μικρός μου γιος όποτε έχει σειρήνα φοβάται, κλαίει, δεν ξέρει τι να κάνει

Απαντώντας στο αν άφησε πίσω φίλους και συγγενείς και αν έχει μαζί τους επικοινωνία, απάντησε ότι: «Ναι, έχω συγγενείς, έχω φίλους. Όσοι μένουν στο νότιο Ισραήλ η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Υπάρχουν πόλεις που αυτή τη στιγμή ο στρατός κάνει προσπάθειες μαζί με τους δήμους να βγάλουν όλους τους κατοίκους. Και μιλάμε για μεγάλες πόλεις. Δεν μιλάμε τώρα για πέρα από τα χωριά και τους οικισμούς που ήταν δίπλα από τα σύνορα, που εκεί εννοείται ότι από τα πρώτα λεπτά, φύγανε όσοι μπόρεσαν.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα 3ωρη διορία από τις IDF στους αμάχους - "Καμία επίθεση μέχρι τις 13:00"

Στο κεντρικό Ισραήλ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Βέβαια λόγω της κατάστασης και αυτού του βαθμού, όλοι έχουν μεγάλη ανησυχία, όλοι έχουν την αίσθηση του φόβου. Βέβαια δεν είναι, όπως είπα και πάλι έχουμε ζήσει δυστυχώς στο Ισραήλ πολλά και διάφορα και το καλό είναι ότι οι Ισραηλινοί το αντέχουν, δηλαδή έχουν μέσα τους δύναμη και παλεύουν όλοι μαζί. Έγινε επιστράτευση και όσοι άντρες, ακόμα και γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν, πηγαίνουν και ξέρω πάρα πολλούς».