Σε πάνω από 300, όπως μετέδωσε το Reuters στις 22:00 την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, εκτιμώνται οι νεκροί που άφησε πίσω της η έκρηξη από πυραυλική επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, σε ακόμα μια φρικιαστική στιγμή του πολέμου στο Ισραήλ.

Από τη μεριά τους, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει πως η ισχυρότατη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός απέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που έγινε νωρίτερα σήμερα, και την απέδωσε στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, λέγοντας ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο επλήγη κατά την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, λέει το IDF

"Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δείχνει ότι μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ Αχλι στη Γάζα τη στιγμή που επλήγη", δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση.

"Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ




Η παλαιστινιακή πλευρά μιλά για εκατοντάδες νεκρούς, κάτι που επιβεβαιώνουν τα μεγάλα δίκτυα. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 500 νεκρούς. Αντιθέτως οι πρώτες αναφορές του Ισραήλ ήταν ότι το θέμα είναι υπό έρευνα και ότι δεν γίνεται να αποκλειστεί κάποια αστοχία.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι οι αναφορές για βομβαρδισμό από την πλευρά του Ισραήλ «ακόμη είναι υπό εξέταση». Όπως πρόσθεσε, δεν έχει όλες τις πληροφορίες και ότι θα δοθούν λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες. «Θα εξακριβώσουμε τις λεπτομέρεις και θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Δεν γνωρίζω να πώ αν ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», δήλωσε.

Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο για την έκρηξη να ευθύνεται η Χαμάς. «Γίνονται πολλά αεροπορικά χτυπήματα, πολλές αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων και υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», δήλωσε.

Η ισραηλινή πλευρά, το στοιχείο στο οποίο υπερθεμάτιζε, για να αναδείξει ότι ο πύραυλος ανήκε στην εξτρεμιστική οργάνωση της Χαμάς, ήταν πως την ώρα της έκρηξης δεν υπήρχε ισραηλινή αεροπορική δραστηριότητα, αλλά και ότι η έκρηξη συνέπεσε χρονικά με τη εκτόξευση πυραύλων της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ.

Οι ισραηλινές πηγές επανέλαβαν πως το 30% με 40% των πυραύλων της Χαμάς αστοχεί.

Έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα: Τι αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ 

Από την πλευρά τους τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης επισήμαναν τον πολύ μεγάλο αριθμό των απωλειών, ενώ τόνιζαν πως οι πληροφορίες από τη Χαμάς δεν ξεκαθαρίζουν την εικόνα.

Η «Jerusalem Post» σημείωνε ότι «οι αξιωματούχοι από τη Γάζα έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις για τον αριθμό των θυμάτων» όπως και ότι «ακόμη δεν υπάρχει οπτικό υλικό από το σημείο».

Πρόσθεταν ότι η έκρηξη έγινε την ίδια ώρα με τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα προς το κεντρικό Ισραήλ. Οι αστοχίες των ρουκετών της Χαμάς δεν είναι σπάνιες, καταλήγει η ισραηλινή εφημερίδα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το ισραηλινό Κανάλι 12, το οποίο μετέδωσε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αστοχίας σε πύραυλο της Χαμάς ή αποτέλεσμα έκρηξης σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο με εκρηκτικά. Ο ρεπόρτερ του δικτύου, αναφέρουν οι Times of Israel, πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν βάζει στο στόχαστρο νοσοκομεία».

Έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα: Η Αίγυπτος κατηγορεί το Ισραήλ

Από τη μεριά της, η Αίγυπτος εκφράστηκε επισήμως κατά της επίθεσης και επέρριψε την ευθύνη για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο καταδίκασε το περιστατικό και τόνισε ότι θεωρεί πως «ο σκόπιμος βομβαρδισμός πολιτών συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς και του ανθρωπιστικού νόμου και των βασικότερων αξιών της ανθρωπότητας».

Το Κάιρο κάλεσε, τέλος, το Ισραήλ να σταματήσει τις πολιτικές συλλογικής τιμωρίας κατά του λαού στη Λωρίδα της Γάζας.