Το επίκεντρο της στρατιωτικής και διπλωματικής αντιπαράθεσης στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, καθώς μαίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, έχει καταστεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Βρήκαν όπλα και εκρηκτικά στα υπόγεια του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα (Βίντεο)

Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους.

Αποχωρώντας από το νοσοκομείο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άφησαν πίσω τους φάρμακα, τρόφιμα για τα μωρά και μπουκάλια με νερό, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς και πλάνα που κοινοποίησε επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ στο X.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sky News παραθέτει μια ανάλυση σχετικά με τη σημασία του συγκεκριμένου νοσοκομείου στο θέατρο του πολέμου που ταλανίζει τη Μέση Ανατολή και γιατί βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα της ένοπλης σύγκρουσης.

Το βρετανικό μέσο υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο, το Αλ Σίφα, έγινε το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από το νοσοκομείο, αλλά η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, η Χαμάς έχει πολεμήσει «πιο σκληρά για το Αλ Σίφα από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της Γάζας», γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μαχητές φαίνεται να πιστεύουν ότι «υπάρχει κάτι που πρέπει να υπερασπιστούν εκεί».

Αλλά η Χαμάς επιμένει ότι δεν κρύβει όπλα και λέει ότι θα καλωσόριζε μια διεθνή ομάδα να επιθεωρήσει.

Κι όμως, δεν είναι πρώτη φορά που νοσοκομείο γίνεται πεδίο ένοπλης σύρραξης στη χρόνια σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Το νοσοκομείο αυτό έχει ένα μακρύ ιστορικό βίας.

 

Το ιστορικό βίας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα χτίστηκε το 1946 κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας, δύο χρόνια πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την Παλαιστίνη, και το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα. Τα επόμενα χρόνια υπήρχαν τακτικές συγκρούσεις σε κοντινή απόσταση, οι οποίες μερικές φορές μεταφέρθηκαν στους χώρους του νοσοκομείου, με όλες τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Το 1971, οι Times ανέφεραν μια ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ενός Παλαιστίνιου μαχητή που κρυβόταν κάτω από ένα κρεβάτι και μιας περιπόλου του ισραηλινού στρατού που πραγματοποιούσε έρευνα στο νοσοκομείο.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1987, την πρώτη ημέρα της πρώτης Ιντιφάντα κατά της ισραηλινής κατοχής, γράφει το Sky News, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε η Χαμάς, το Αλ Σίφα -που στα αραβικά σημαίνει «Θεραπεία»- έγινε ξανά μέρος της σύγκρουσης, με αναφορές για δακρυγόνα στον προαύλιο χώρο του.

Το 1994, οι δυνάμεις ασφαλείας του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία πάνω από το νοσοκομείο, αφού δόθηκε στους Παλαιστίνιους περιορισμένη αυτονομία στη Γάζα.

Στη συνέχεια, η Χαμάς πήρε μια αιφνιδιαστική εκλογική νίκη στη Γάζα, το 2006.

 

Το 2007 η Χαμάς επικράτησε στη Γάζα

Τον επόμενο χρόνο, η Χαμάς οργάνωσε στρατιωτική κατάληψη της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φατάχ από τον θύλακα, την κοσμική ομάδα που κυριαρχούσε επί μακρόν στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια της μάχης για την επικράτηση που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας, οι μαχητές της Φατάχ και της Χαμάς νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, με την προϋπόθεση ότι κανένας από τους δύο δεν θα έβλαπτε τον άλλον.

Από τότε η Χαμάς κυβερνά τη Γάζα, αλλά το νοσοκομείο στελεχώνεται από γιατρούς που πληρώνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή που ελέγχεται από τη Φατάχ.


Ιδιαίτερη ανησυχία για τους ασθενείς, ανάμεσα τους και μωρά

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία γύρω από 36 μωρά, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό εκεί, το οποίο δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός για τη μετακίνησή τους.

Τρία από τα αρχικά 39 πρόωρα μωρά έχουν ήδη πεθάνει, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι υπήρχαν 3.500 νοσοκομειακά κρεβάτια σε όλη τη Γάζα πριν από αυτή τη σύγκρουση, αλλά τώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.400.

Τελικά είναι διοικητικό κέντρο της Χαμάς το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το νοσοκομείο θεωρείται για τους Ισραηλινούς σημαντικό διοικητικό κέντρο της κυβέρνησης της Γάζας, δηλαδή της Χαμάς. Η πρόσβαση σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης αποτελούν σημαντικά στοιχεία, που θέτουν τον έλεγχό του σε προτεραιότητα για τη Χαμάς.

Η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου στην κατά τα άλλα μπλοκαρισμένη πρόσβαση στο ίντερνετ στη Γάζα, το καθιστούν πολύτιμο σημείο για πολλούς ανθρώπους, δημοσιογράφους κ.λπ.

Επίσης, μέσα από το νοσοκομείο αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, και όχι μόνο, παραχωρούν συνεντεύξεις τύπου και ενημέρωσης. Οι ενημερώσεις αυτές, όπως η τακτική αναφορά των απωλειών στη Γάζα, λόγω της ισραηλινής επιχείρησης, είναι καθοριστικές για τη διπλωματική ενίσχυση της γραμμής για εκεχειρία και άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ισραηλινή πλευρά αναφέρει ότι στον χώρο κρύβονταν οπλισμός και άλλα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Χαμάς για να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις της.

«Αντί να θεραπεύει τους ασθενείς, η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για τρομοκρατία. Αυτή η εκμετάλλευση του λαού της Γάζας πρέπει να σταματήσει. Οι IDF διεξάγουν επιχείρηση στη Γάζα για να νικήσουν τη Χαμάς και να σώσουν τους ομήρους. Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, όχι με τους πολίτες της Γάζας», υποστηρίζει ο Ισραηλινός Στρατός