Ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτή η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, καθώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν δώσει ώθηση σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), να ενθαρρύνουν τους «μοναχικούς λύκους» να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τα περιστατικά είναι συνεχή το τελευταίο διάστημα. Στη Γαλλία, δέκα αεροδρόμια εκκενώθηκαν ύστερα από απειλές για βόμβες. Οι απειλές στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες από τις Αρχές, οι οποίες δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη βόμβας.

Το Παλάτι των Βερσαλλιών εκκενώθηκε τρεις φορές σε λίγες ημέρες. Η εκκένωση έγινε ύστερα από ύποπτη δραστηριότητα στην περιοχή.

Έπειτα από επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε έναν δάσκαλο στο Αράς την Παρασκευή, η Γαλλία τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης επίθεσης», το υψηλότερο επίπεδο του συστήματος επαγρύπνησης και προστασίας.

Στην Πολωνία, ένας ηλικιωμένος επιτέθηκε με μαχαίρι σε μικρούς μαθητές, σκοτώνοντας ένα 5χρονο αγόρι. Οι Αρχές ερευνούν αν πρόκειται για δράση «μοναχικού λύκου» του ISIS.

Σε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο εκτοξεύτηκαν βόμβες Μολότοφ. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στο κτίριο, αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Η Βρετανία βρίσκεται σε συναγερμό και η MI5 παρακολουθεί με προσοχή τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακάλουμ, δήλωσε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις πιθανότητες τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κίνητρο από τα γεγονότα

Τα περιστατικά αυτά δείχνουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη είναι πιθανό να συνεχιστούν. Οι «μοναχικοί λύκοι» βρίσκουν έμπνευση στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με μικρή προετοιμασία και χωρίς την υποστήριξη μιας οργανωμένης τρομοκρατικής ομάδας.

Στην περίπτωση της επίθεσης στην εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο, οι βόμβες Μολότοφ εκτοξεύτηκαν από άγνωστους, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα μίσους εναντίον των Εβραίων. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στο κτίριο, αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Ποιοι είναι και πώς δρουν

Οι «μοναχικοί λύκοι» είναι τρομοκράτες που δρουν μόνοι τους, χωρίς την υποστήριξη μιας οργανωμένης τρομοκρατικής ομάδας. Συνήθως είναι άτομα που έχουν ενστερνιστεί τις ιδέες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν μία επίθεση. Οι «μοναχικοί λύκοι» είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να παρακολουθηθούν, γεγονός που καθιστά τις επιθέσεις τους πιο επικίνδυνες.