Αν o «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) αποτελεί σήμερα το πιο σύγχρονο αμυντικό όπλο του Ισραήλ, με δυνατότητα να καταρρίπτει εννέα στις δέκα ρουκέτες που εκτοξεύονται εντός των συνόρων του, η «Σιδερένια Ακτίνα» (Iron Beam), το νέο υπερόπλο που ανέπτυξε η πολεμική βιομηχανία της χώρας, αξιοποιώντας την τεχνολογία των ακτίνων λέιζερ, αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, φέρνοντας την επιστημονική φαντασία και τα παιχνίδια του Playstation στο πραγματικό πεδίο της μάχης.

Τι είναι το Iron Beam

Το Iron Beam, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2014 από τη Rafael Advanced Defense Systems, είναι ένα οπλικό σύστημα αεράμυνας κατευθυνόμενης ενέργειας λέιζερ, με εμβέλεια έως και 7 χιλιομέτρων και έχει σχεδιαστεί ώστε να καταστρέφει ρουκέτες, πυραύλους μικρού βεληνεκούς, βλήματα όλμων, αλλά και να αναχαιτίζει αποτελεσματικά μη επανδρωμένα οχήματα που ξεφεύγουν από το Iron Dome.

Το «διαστημικό» υπερόπλο των Ισραηλινών βρισκόταν μέχρι πρότινος σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας για να ενταχθεί στην ισραηλινή αεράμυνα το 2025. Ωστόσο, η απροσδόκητη επίθεση της Χαμάς υποχρεώνει τη χώρα να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωσή του στο ισραηλινό οπλοστάσιο.

Ισχυρό πλεονέκτημα

Το Iron Beam χρησιμοποιεί μια δέσμη λέιζερ υψηλής ισχύος για να καταστρέψει έναν αερομεταφερόμενο στόχο. Κάποτε αυτά τα συστήματα θα έμοιαζαν φουτουριστικά, βγαλμένα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως είναι πλέον υπαρκτά, λειτουργικά και τα χειρίζονται καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες νεότερων ηλικιών, που έχουν περάσει ώρες μπροστά στις ηλεκτρονικές κονσόλες και έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ο νεαρός -συνήθως- χειριστής εντοπίζει τον στόχο (μία εικόνα στην οθόνη ενός κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή), τον «κλειδώνει» και τον χτυπά με μία ακτίνα λέιζερ σαν να καταστρέφει τον αντίπαλό του σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι στο διαδίκτυο.

Τα κύρια οφέλη από τη χρήση ενός τέτοιου όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας έναντι των συμβατικών πυραύλων είναι η ευκολία στη χρήση του, το συγκριτικά πολύ χαμηλότερο κόστος ανά βολή, ο απεριόριστος αριθμός βολών όσο παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και ο μικρότερος αριθμός προσωπικού για την εξυπηρέτησή του.

Επίσης, δεν αφήνει συντρίμμια των στόχων να πέσουν στην προστατευόμενη περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ – Αυτό είναι το "Iron Dome" της ισραηλινής αεράμυνας που αποτρέπει τις ρουκέτες

Το κόστος

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος κάθε αναχαίτισης είναι αμελητέο σε σύγκριση με τους ακριβούς αντιαεροπορικούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Κάθε βολή από τη «Σιδερένια Ακτίνα» κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια, έναντι 100.000 έως 150.000 δολαρίων ανά εκτόξευση που κοστίζει ένα συμβατικό σύστημα πυραύλων ή 40.000-50.000 δολαρίων που κοστίζει κάθε βολή του Iron Dome. Το Iron Beam βασίζεται σε μακρόχρονη έρευνα πάνω σε συστήματα λέιζερ. Μία συστοιχία Iron Beam αποτελείται από ένα ραντάρ αεράμυνας, μία μονάδα διοίκησης και ελέγχου και δύο συστήματα βολής λέιζερ.

Όταν το ραντάρ βρει τον στόχο, ο χειριστής εξαπολύει μία δέσμη ακτίνων λέιζερ και το καταστρέφει. Η νέα μορφή πολέμου θα μοιάζει με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπου η τεχνολογία θα παίζει τον κύριο ρόλο. Προς το παρόν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και η εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας Rafael διαθέτουν μόνο πρωτότυπους σταθμούς λέιζερ, όχι όμως σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία για να παρέχουν ολοκληρωτική προστασία στα ισραηλινά εδάφη.

Στις κρίσιμες περιοχές

Έτσι, η αρχική χρήση των λέιζερ αναμένεται να περιοριστεί στην προστασία κρίσιμων περιοχών που αντιμετωπίζουν αυξημένες απειλές. Από το 2016, που το Iron Beam είχε χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την εταιρεία Rafael, έγιναν προσπάθειες να αυξηθεί η εμβέλεια του συστήματος.

Τον Απρίλιο του 2022 το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δημοσίευσε ένα αποχαρακτηρισμένο βίντεο με τις δοκιμές του Iron Beam. Ο ισραηλινός στρατός επέδειξε το νέο αντιαεροπορικό σύστημα λέιζερ αναχαιτίζοντας και εξουδετερώνοντας πολλαπλές αεροπορικές απειλές στην έρημο Νεγκέβ. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Άμυνας και υποδηλώνει ένα τεράστιο βήμα προόδου στις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ, που περνά σε μια νέα, «διαστημική» εποχή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Φωτ.: Israel Ministry of Defense