Ο Εμμανουέλ Μακρόν έφθασε το βράδυ της Τρίτης στο Αμμάν της Ιορδανίας το οποίο αποτελεί το δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή μετά το Ισραήλ, όπου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της Χαμάς.

Μακρόν: Ζήτησε συνασπισμό Ιράκ-Συρίας κατά της Χαμάς και έστειλε μηνύματα σε Ιράν, Χεζμπολάχ και Χούθι

Ο Μακρόν πρότεινε ο συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία για να καταπολεμήσει το ISIS να διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου. Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε το Ιράν, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη να μην ρισκάρουν να ανοίξουν «νέα μέτωπα».

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνάντησε επίσης σήμερα τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. «Βλέπω, ακούω τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και, όσον αφορά τη Γαλλία, τίποτα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει», είπε στον Αμπάς ο γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως η επίθεση της Χαμάς ήταν «επίσης μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους». «Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ιορδανία: "Υπεράνω του διεθνούς δικαίου το Ισραήλ"

Ο Ιορδανός ΥΠ.ΕΞ,  Αϊμάν αλ Σάφαντι, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ παρουσιάζεται «υπεράνω του διεθνούς δικαίου», κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αναφορικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τον IDF.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία δεν υπήρξε έκκληση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η διεθνής κοινότητα υποχρεούται να σταματήσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.