Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον «στραγγαλισμό» του παλαιστινιακού θύλακα χωρίς να έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει κάποια διέξοδος και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ψήφισμά του ζητά την ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και δεν κάνει λόγο για ανθρωπιστική εκεχειρία. Ο ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά αλλά μία κοινή απόφαση μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Την ίδια στιγμή εκτός από τη Γάζα και τη Δ. Όχθη, η ένταση μεταφέρεται στο έδαφος άλλων χωρών με τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία –ως απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις– και με τις ρουκέτες στην Αίγυπτο με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης να είναι πάντα υπαρκτός.

Πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες Πέμπτη πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν ήξερε για την επίθεση στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνεργάστηκαν με το Ισραήλ ούτε το ενημέρωσαν εκ των προτέρων για τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Συρία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Πενταγώνου.

Επανέλαβαν ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. 

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν επίσης ότι τα πλήγματα είχαν στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν. 

«Αυτό που θέλουμε είναι το Ιράν να αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δράσεις, να διατάξει τις πολιτοφυλακές και τους πληρεξουσίους του να αποσυρθούν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Στόχος επιθέσεων αμερικανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ 

Την ίδια ώρα αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ από την αρχή του μήνα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν», καθώς συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο εξάπλωσης στην περιοχή του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού οι οποίες σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία υπέστησαν επανειλημμένες επιθέσεις με drones και ρουκέτες εδώ και μια εβδομάδα, με φόντο τη σύρραξη ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και τα τελευταία χρόνια θεωρείται κοντά στην Τεχεράνη.

Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 12 φορές στο Ιράκ και άλλες 4 στη Συρία», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Η πιο πρόσφατη από τις επιθέσεις αυτές έγινε χθες Πέμπτη, στην αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, και προκάλεσε «ήσσονες ζημιές σε υποδομές», πάντως δεν είχε «θύματα», πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με drones στη Συρία και στο Ιράκ δεν συνδέεται επίσημα με το Ιράν. Όμως η Ουάσιγκτον κρίνει πως η Τεχεράνη εμπλέκεται, πως πρόκειται για επιθέσεις δι’ αντιπροσώπων, και απείλησε να ανταποδώσει «αποφασιστικά».

«Γνωρίζουμε πως (οι επιθέσεις) γίνονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και θεωρούμε κατά συνέπεια το Ιράν υπεύθυνο για τις οργανώσεις αυτές», επέμεινε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός.

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Κάτι που εγείρει ανησυχίες για προοπτική «μεγάλης κλιμάκωσης» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, κατά το Πεντάγωνο.

Ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί της Παρασκευής (27/10) ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούσαν μια θανατηφόρα επιδρομή στην κατεχόμενη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, αποσύρθηκαν από την περιοχή, μετατοπίζοντας την επιχείρησή τους προς την Qalqilya στα βορειοδυτικά του παλαιστινιακού εδάφους.

Πηγές είπαν στο Al Jazeera ότι οι επιχειρήσεις στην Qalqilya είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Τζενίν νωρίτερα την Παρασκευή. Πάνω από δώδεκα άλλοι συνελήφθησαν επίσης.

Μπαράζ ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ

Στο κύριο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, η Χαμάς προχώρησε εκ νέου σε ένα μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την JerusalemPost, πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, η Πετάχ Τίκβα, η Γιάφα, η Μπνέι Μπρακ, η Ρισόν ΛεΖιόν, η Ραμάτ Γκαν, η Ερζλίγια, το Χολόν και το Γκιβαταγιίμ έγιναν στόχος με το Iron Dome να πιάνει δουλειά.

Αδέσποτη ρουκέτα έπληξε περιοχή στην Αίγυπτο

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας. Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, είναι τουριστικός προορισμός.

Απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας πέντε τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ρουκέτα έπληξε την πόλη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».