Συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, με την αγωνία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να εντείνεται. Μάλιστα, την ώρα που η Δύση δείχνει την υποστήριξή της στο Ισραήλ με δηλώσεις και επισκέψεις αξιωματούχων, επιθέσεις με drones καταγράφονται σε περιφερειακούς αμερικανικούς στόχους, την επομένη του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς.

Μεσανατολικό: Ανησυχία για τις επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία δέχθηκαν επίθεση, όπως μετέδωσε σήμερα το προσκείμενο στο Ιράν τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.

Την ίδια ώρα, το Αλ Μαγιαντίν αναφέρθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στη βάση της Αλ Τανφ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία, και σε πυραυλική επίθεση στη βάση Κονόκο, στην ύπαιθρο στη βόρεια περιφέρεια Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε περαιτέρω, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τις επιθέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η σύγκρουση στη Γάζα εξαπλώνεται στη Δυτική Όχθη - "Οι αψιμαχίες με τη Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί", λέει ο IDF

Στο μεταξύ, επιθέσεις με drones  εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σημειώθηκαν και στο Ιράκ, σύμφωνα με τις στρατιωτικές Αρχές των ΗΠΑ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ο αμερικανικός στρατός αμύνθηκε εναντίον τριών drones που βρίσκονταν κοντά σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ», σημείωσε το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πάντως, η CENTCOM δεν διευκρινίζει σε ποιους ή σε ποιες οργανώσεις ανήκαν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Ιρακινές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως διέπραξαν "σφαγή" στη Γάζα

Ωστόσο, από το βράδυ της Τρίτης ιρακινές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως διέπραξαν «σφαγή» στη Γάζα. Μία από αυτές, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, απαίτησε οι Αμερικανοί να «φύγουν» από το Ιράκ, σε διαφορετική περίπτωση θα «γευτούν τις φλόγες της κόλασης».

Γενικά τις τελευταίες ημέρες ιρακινές ένοπλες ομάδες προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι ομάδες αυτές ανέλαβαν χθες την ευθύνη για δύο χωριστές επιθέσεις με drones εναντίον ιρακινών βάσεων, όπου στρατωνίζονται δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο, σύμφωνα με τις οργανώσεις, τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ και η δεύτερη την Αλ Χαρίρ, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).

Αναφερόμενη σε αυτή την τελευταία επίθεση, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφερε πως «οπλισμένο» drone κατέπεσε χθες σε περιοχή «της ερήμου», χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

Περίπου 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ και άλλοι περίπου 1.000 στρατιωτικοί χωρών-μελών του συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

«Σε αυτή τη στιγμή αυξημένης επαγρύπνησης, παρακολουθούμε άγρυπνα την κατάσταση στο Ιράκ και στην περιοχή», σημείωσε χθες Τετάρτη η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί» τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού «έναντι οποιασδήποτε απειλής».

Έως την περασμένη χρονιά οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν στόχος συχνών επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο, από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές καταλάγιασαν, στο μέτρο που επανήλθε κάποια σταθερότητα στο Ιράκ.

Γενικά, για τις επιθέσεις αυτές δεν ακολουθούσαν αναλήψεις ευθύνης. Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν γι’ αυτές οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ