Στα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για τη γιορτή των 100 χρόνων από τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Τουρκίας καταγράφονται διάφορα ερωτήματα αναφορικά με την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ανανέωση των δεσμών της με τη Δύση.

Συγκεκριμένα, στο εκτενές αφιέρωμα της γερμανικής εφημέριδας "Die Welt" αναφέρεται ότι: "Σε αυτή την επετειακή χρονιά τίθεται το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θέλει να πορευθεί η Τουρκία στο μέλλον. Αν η χώρα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την ΕΕ ή αν ανανεώσει τους δεσμούς της με τη Δύση. Και αν ο Ερντογανισμός επιβιώσει και μετά τον Ερντογάν".

Διαβάστε ακόμα: 
Φαραωνική φιέστα Ερντογάν για την επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας – Μαχητικά και… 100 πολεμικά πλοία στον Βόσπορο (Εικόνες, Βίντεο)

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ο Ερντογάν «έχει ήδη κηρύξει τον επόμενο ''Αιώνα της Τουρκίας''. Ο στόχος του, να αναθρέψει μια ευσεβή γενιά, ξεκινά από την οικοδόμηση θρησκευτικών σχολείων και τζαμιών μέχρι την προσπάθεια διαχωρισμού των φοιτητικών εστιών ανάλογα με το φύλο και τη μετατροπή της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί».

Κλείνοντας, το αφιέρωμα παρατηρεί ότι και ο ιδρυτής της χώρας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, «διακυβέρνησε με αυταρχικό τρόπο και με ένα μονοκομματικό πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό έργο του, ο Κεμαλισμός, διαμόρφωσε τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι σήμερα επιβιώνει η λατρεία στο πρόσωπό του -με τον ίδιο τρόπο που το βιώνει και ο Ερντογάν. Η λογική υπαγορεύει ότι και η δική του κληρονομιά θα έχει παρόμοιο αποτύπωμα μακροπρόθεσμα. Κι ότι ο Ερντογανισμός θα επιβιώσει μάλλον περισσότερο από τον ίδιο τον εμπνευστή του».