Πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα των μαχών στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο πόλεμος στο Ισραήλ μπαίνει στην 26η μέρα του. 

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι συνεχίζει να «αναχαιτίζει απειλές» στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και στα νότια σύνορά του κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα ισραηλινό drone. Το Ισραήλ ανταλλάσσει πυρά με Λιβανέζους μαχητές στα βόρεια σύνορά του εδώ και εβδομάδες. 

Το Ισραήλ ανέφερε πως έπληξε την περιοχή απ' όπου εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, πλήττοντας τα άτομα που τον εκτόξευσαν.

Παράλληλα, ο IDF ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε μια εναέρια απειλή νότια της πόλης Εϊλάτ.

Η είδηση έρχεται έπειτα από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη, όταν σύμφωνα με το Ισραήλ απετράπη μια εναέρια απειλή στην ίδια περιοχή, την επίθεση της οποίας ανέλαβαν οι σιίτες Χούτι στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Χωρίς τηλεπικοινωνίες και πάλι η Γάζα

Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στον θύλακα.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) ανέφερε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

Παραιτήθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ καταγγέλλοντας γενοκτονία

Την ίδια ώρα, ο Κρεγκ Μόκαμπερ, διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας της αδυναμίας του ΟΗΕ να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το φούντωμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Daily News».

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον ύπατο αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Διαβάστε ακόμα: Mέσα στη Γάζα τα ισραηλινά στρατεύματα: Έφθασαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης - Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες και βίντεο

Οχήματα του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - Η Τζαμπαλίγια στο επίκεντρο

Τουλάχιστον δύο ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν σε μια περιοχή κοντά στη νότια πόλη της Χεβρώνας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης πριν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι τα οχήματα εθεάθησαν να εισέρχονται στην πόλη Μπάνι Νάιμ στη Χεβρώνα.

Την ίδια ώρα, η Τζαμπαλίγια έγινε το κέντρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, 25η ημέρα των συγκρούσεων. Ο βομβαρδισμός του IDF για την «εξουδετέρωση τρομοκρατών» προκάλεσε τεράστια καταστροφή και σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, καθώς αποτελούσε «κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς», ισχυρισμός που πιθανότατα επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες ότι τα εδάφη υποχώρησαν και σχηματίστηκαν τεράστιοι κρατήρες, μάλλον γιατί από κάτω υπήρχαν τούνελ των ισλαμιστών.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι φέρεται να καταστράφηκαν 15 οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, και ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, με τον απολογισμό να αναμένεται κατά πολύ βαρύτερος.

Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας – θύματα της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές του παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.

«Προχωράμε ώρα με την ώρα, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα δεχθούμε ασθενείς. Αρκετές φορές χρειάστηκε να διαμορφώσουμε χώρους χειρουργείου σε διαδρόμους και μερικές φορές σε αίθουσες αναμονής του νοσοκομείου», είπε ο δρ Μοχάμεντ αλ-Ρουν.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια, τονίζοντας ότι είχε στόχο έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους υπευθύνους για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

«Σφαγή στην Τζαμπαλίγια, περισσότερα από 20 κτίρια ισοπεδώθηκαν, καταπλακώνοντας κατοίκους, και περισσότεροι από 50 μάρτυρες έφτασαν στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε μήνυμα προς τα μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού «βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η «εξόντωση» του διοικητή της Χαμάς «πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την καταπολέμηση τρομοκρατών και υποδομών τους, που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της Τζαμπαλίγια, το οποίο είχε αναλάβει τον έλεγχο πολιτικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη διοίκηση και στον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και στην ικανότητά της να διευθύνει τις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών» που βρίσκονταν μαζί με αυτόν τον διοικητή της Χαμάς σκοτώθηκαν, δήλωσε ο στρατός. «Οι υπόγειες υποδομές που χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες κατέρρευσαν μετά την επίθεση», πρόσθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 8.525 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.542 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Ανοίγει το πέρασμα της Ράφα για Παλαιστίνιους τραυματίες

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να υποδεχτεί σήμερα, Τετάρτη, μέσω του μεθοριακού περάσματος βαριά τραυματισμένους Παλαιστινίους για νοσηλεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις παλαιστιανικές Αρχές, πρόκειται για 81 τραυματίες.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε εντολή την Τρίτη στην αποστολή της στον ΟΗΕ να υποβάλει διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο σε πλήγματά του, για να προκαλέσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη λιβανέζικη διπλωματία.

«Ανέθεσα στην αποστολή του Λιβάνου στον ΟΗΕ να καταθέσει νέα διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικαστεί η χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου στις επανειλημμένες επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου και ο εσκεμμένος εμπρησμός δασών», τόνισε την Τρίτη ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση, Λιβανέζοι αξιωματούχοι και ΜΚΟ, στις οποίες προστέθηκε από την Τρίτη και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

«Χάρη σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, εντοπίσαμε 128 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού με λευκό φώσφορο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Γεωργίας, Αμπάς Χατζ Χασάν.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί «έκαψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 40.000 ελαιόδεντρα, πέρα από τεράστιες δασικές εκτάσεις», πρόσθεσε, καταδικάζοντας την κατάφωρη «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά όπλα, απαγορεύεται δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, με βάση το Τρίτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW).

Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 300 στρατιώτες στην περιοχή

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν άλλους 300 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών ειδικούς στις επικοινωνίες και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα αναχωρήσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα είναι στο Ισραήλ.

«Στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες προστασίας των δυνάμεών μας», δήλωσε ο Ράιντερ.

Πρόσθεσε ότι αυτόν τον μήνα (Οκτώβριο) σημειώθηκαν 27 επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία. Ειδικότερα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν επιθέσεις 14 φορές στο Ιράκ και 9 φορές στη Συρία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Νέα επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι του Μπλίνκεν θα περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ στις 12 Οκτωβρίου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είχε διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες.

Στο πλαίσιο εκείνης της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

9 Ισραηλινοί νεκροί σύμφωνα με τον στρατό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εννέα μέλη του σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς.

Δεν διευκρίνισε πότε, πώς, ούτε πού ακριβώς. Αναφέρει πως διευρύνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον θύλακα, καθώς ο πόλεμος που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος διανύει πλέον την 26η ημέρα του.