Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας την Τρίτη δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον, μαζί με άλλες χώρες, εξετάζουν μια σειρά από πιθανά σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας από τη στιγμή που η Χαμάς θα απομακρυνθεί από τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα συνεχιστεί η εξουσία της Χαμάς στην περιοχή, όμως ούτε το Ισραήλ θέλει να αναλάβει τον έλεγχο εκεί, ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Άντονι Μπλίνκεν: Ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων στη Γάζα

«Εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων σε στενή συνεργασία με άλλες χώρες», είπε ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος σημείωσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Γάζα μια «αποτελεσματική και ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή», όμως θα ήταν ένα ερώτημα αν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.
«Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν προσωρινές ρυθμίσεις, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών της περιοχής ή τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών που θα μπορούσαν να παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης», δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Παρασκευή το Ισραήλ για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και αυτό το ακανθώδες θέμα.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιβεβαιώθηκε η νέα συνάντηση Μπλίνκεν και Νετανιάχου

Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις επιλογές που εξετάζονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι η εγκατάσταση μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία θα αναλάβει σημαντικό ρόλο ο αμερικανικός στρατός, ενώ μια δεύτερη επιλογή προκρίνει το σενάριο η περιοχή να τεθεί προσωρινά υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές του Λευκού Οίκου, πάντως, σχολίασαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις ούτε έχει τεθεί θέμα αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα στο πλαίσιο της συμμετοχής σε κάποια ειρηνευτική δύναμη.

Σε ενημέρωση συντακτών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Νιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ αρχικό στάδιο συνομιλιών για το μέλλον της Γάζας» και πρόσθεσε ότι αναμένει στο άμεσο μέλλον το θέμα αυτό να αποτελέσει αντικείμενο σημαντικών διπλωματικών διαβουλεύσεων και δεσμεύσεων.

Πηγή: ΕΡΤ